Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Venstre i København: Luk Ungdomshuset

Ungdomshuset skulle aldrig være opstået. Gårsdagens demonstration var endnu et eksempel på uacceptabel adfærd, og vi har dog endnu til gode at se blot en antydning af afstandtagen fra de såkaldte fredelige demonstranter.

Lad os gøre det klart fra starten. Ungdomshuset skulle aldrig være opstået. Man skulle aldrig blot have set til, da man i sin tid indtog og besatte Jagtvej 69. Eftertiden har vist, at den fodslæbende indsats og den manglende rettidige rydning har haft enorme negative konsekvenser.

Men nu står vi her i dag. Man var for længe om at håndhæve den private ejendomsret, og man belønnede endda ballade og vold for ti år siden med et nyt ungdomshus på Dortheavej. Alligevel findes der stadig en påtaget krænkelseskultur i miljøet omkring Ungdomshuset, hvor alt er samfundets skyld.

I ti-året for rydningen af Jagtvej 69 havde man da også brug for at ytre denne utilfredshed. Man gjorde det maskeret med brosten og kanonslag i hånden, som man sendte efter uskyldige mennesker. Man lossede og slog en uskyldig forbipasserende cyklist. Man smadrede facader og udsatte politifolk for stor fare ved at kaste petanquekugler, maling og brosten efter dem. Og alt sammen er jo politiet og samfundets skyld. Det er dem, der gør en fredelig demonstration voldelig, må man forstå.

Det er altså på tide, at man lægger denne vildfarelse på hylden. De eneste, der var skyld i urolighederne, var demonstranterne.

Det kan godt være, at en del af demonstranterne havde planlagt en fredelig demonstration. Til dem må vi bare sige, at det er helt galt at lade sig føre af sortklædte, maskerede voldspersoner, som råber om »panserne i bilerne, bilerne i brand«, og benytter enhver lejlighed til at kaste med brosten mod politiet. Det fordrer ikke en fredelig demonstration.

Hvis budskabet om en fredelig demonstration og et fredeligt Ungdomshus skal tages alvorligt, er det altså på tide, at man siger fra over for disse voldspersoner og ikke lade sig lede af dem. Vi har dog endnu til gode at se blot en antydning af afstandtagen fra de såkaldte fredelige demonstranter.

I Venstre i København har vi da også for længst mistet tålmodigheden med Ungdomshuset. Faktisk har den aldrig været der. Hvis det står til os, bliver huset lukket, og det kommunale driftstilskud trækkes tilbage. Desværre ser der ikke ud til at være politisk opbakning til dette på Københavns Rådhus. Her vil man stadig belønne en voldelig subkultur.

Indtil Frank Jensen og de øvrige røde politikere forhåbentlig kommer på bedre tanker, er det vores krav, at man dagligt udfører kontrolbesøg på Dortheavej. Dels for at sikre, at huset er åbent for alle, dels for at sikre, at man ikke har brosten, slangebøsser og andre angrebsvåben i huset, som kan bruges til at angribe politiet. Hvis Ungdomshuset modsætter sig dette – ja, så ser vi ingen anden udvej, end at huset ryddes.

Caroline Stage Olsen er medlem af Borgerrepræsentationen og ungdomsordfører (V), og Cecilia Skovgaard-Lonning er medlem af Borgerrepræsentationen og spidskandidat for Venstre i København til kommunalvalget.