Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Venner og fjender– sådan er politik

BM Byline foto Hans Hauge Fold sammen
Læs mere

Videnskab handler om det, der er sandt eller falskt. Etik handler om det, der er godt eller ondt. Æstetik handler om det, der er smukt eller grimt. Men hvad handler politik om? Om hvem der er venner og fjender. Der er dog mange, der behandler politik, som om det var videnskab. Det gælder f.eks. CNNs behandling af duellen mellem Trump og Clinton. Kommentatorerne gik op i, hvad der var sandhed og løgn i Trumps diskurs, men ikke i Clintons. Og hvad de siger på CNN, efterplaprer danske kommentatorer. Men sandheden er partisk.

Der er mange, der mener, at politik handler om moral eller etik. De mener, at det er uetisk, når Martin Henriksen (DF) ikke kunne udtale sig om, hvorvidt en gymnasieelev var dansk eller ej. Han kunne have været iransk. Kritikken af Liberal Alliances skattestop er næsten udelukkende moralsk. Det samme er tilfældet med Nye Borgerlige. Her gælder det, at når du kalder Pernille Vermund uetisk, har du i samme øjeblik gjort dig selv etisk. Moralsk bliver man kun ved at kalde andre umoralske. Men moral er partisk.

Mange har et æstetisk syn på politik. En dansk forfatter har gjort grin med Martin Henriksen på grund af hans udseende. Der er også mange, der afviser Trump på grund af hans frisure. Enhver kan jo se, hvor meget Enhedslistens kvinder bestræber sig på at ligne kvinder i ALT for Damerne. Har man glemt Helle Thorning-Schmidts sko? Eller hvorfor har alle mændene i LA halvlangt skæg? De ved, at de bedømmes på det ydre.

I et demokrati er sandheden og etikken altid partiel, det er derfor, vi har partier. Sandhed og løgn stemmer vi om. Der findes en socialistisk moral, der er anderledes end en konservativ. Kun i totalitære regimer er der en universel moral.

Lad os igen betragte Martin Henriksen fra en position hinsides sandhed, moral og æstetik. Han kommer fra et parti, der hedder Dansk Folkeparti. Det danske er politisk. Partipolitisk. Når en DFer udtaler, at en person ikke er dansk, er det helt uproblematisk. Det svarer til, at en person fra Socialistisk Folkeparti siger: »Du er ikke socialist«. SF blev skabt ved at erklære, at alle verdens socialister ikke var socialister, nemlig dem der havde realiseret socialismen i Sovjet og omegn. Et medlem af Det Konservative Folkeparti kan tilsvarende erklære om en anden, at hun ikke er konservativ.

Hvorfor denne bestyrtelse over Martin Henriksens bemærkning? Fordi politik handler om at få venner ved at skabe fjender. Der skabes et stort progressivt venskabsfællesskab ved at gøre f.eks. Martin Henriksen til en fælles fjende. Poul Nyrup Rasmussen kunne befæste det klæbrige fællesskab i Aalborghallen blot ved at nævne gymnasieeleven fra Tilst; så klappede alle kammeraterne, ganske som fjenderne klappede, da Cheanne Jensen sagde noget grimt om indvandrere. Man indlemmer sig selv i et fællesskab ved at ekskludere fjenden. Det er årsagen til, at så mange for tiden elsker fællesskaber. Fællesskaber er aldrig for alle. Fællesskabet skaber fjendskabet og dermed politikken.

Hans Hauge er lektor og dr.phil.