Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Velkommen til den falmende stat

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fejlslagen stat kalder man et land i borgerkrig, hvor korruption, vold og dyb fattigdom er dagens orden. Her tilfalder magten enhver med en AK-47 ved en vejspærring.

Nu er den fejlslagne stat opstået i en ny luksusvariant i Danmark. Velkommen til den falmende stat.

Den står endnu, men opbakningen er væk, og livsvigtige funktioner svækket. Den har kun fjender, fordi den er usikker, inkompetent, uretfærdig og ekskluderende.

I den falmende stat er sikkerheden ikke forsvundet 100 procent. Den er blot blevet tilfældig. Den islamiske terror er nu rettet mod alle vantro i Danmark, al infrastruktur og alle større forsamlinger, hvilket de facto er umuligt at beskytte fra statens side.

I den falmende stat står statens magt ikke længere ved magt. Her kan staten hverken forsvare grænserne eller borgerne i tilfælde af et angreb fra Rusland. Vi har heller ikke længere kontrol over, hvem der er i landet, hvor antallet af forsvundne afviste og udviste asylansøgere er eksploderet.

Staten er ikke længere et fælles gode

I flere geografiske områder er statens magt- og voldsmonopol udfordret.

Staten kan for første gang siden middelalderen ikke længere effektivt indkræve sine skatter. Den falmende stats indtægter bygger nemlig på en forbrydelse for både de rige og de fattige. De rige mener, at den gør succes til en forbrydelse. De fattige, at den gør beskatning til en forbrydelse.

Statens næsten umulige opgave har historisk været at beskytte de fattige mod de rige og omvendt på en og samme tid. I den falmende stat tror ingen længere, det er muligt.

De fattige ser staten som elitens redskab til at stjæle fra fællesskabet. De rige ser omvendt staten som en omkostning og bremse for deres globale pengestrømme.

Strategien har derfor med hjælp fra de politiske liberalister været at skære statens institutioner urealistisk ned for bagefter at pege fingre ad staten og de statsansattes uduelighed.

Den falmende stat er også etnisk ekskluderende. De svageste etniske danskere ser rasende på, at staten tillader indvandring, hvad der gør den danske velfærdsstat til en global umulighed og udhuler deres velfærdsrettigheder. De ser så at sige staten som tilflytternes våben.

Mens tilflytterne nok ønsker statens økonomiske støtte, men modsætter sig statens liberale krav til seksualitet, kvinder, rusmidler, demokrati og ytringsfrihed. De ser staten som et farligt, nationalt dansk våben til at undergrave deres etniske medborgerskab og identitet.

Staten er dermed gået fra at være et fælles gode, alle ville kæmpe for, til at være et våben, alle kan angribe andre med. Frygten for fascisme og kommunismens totalitære stat har fået alle statens borgere til at ønske så lidt stat som muligt.

Vi bør dog se staten som et fælles redskab til at skabe mere fællesskab, ikke et våben til det modsatte. Vi må og skal derfor genfinde kærligheden til den stærke stat.