Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Velfærd er også at bo i eget hjem

Hvorfor giver staten ikke os danskere lov til at bruge vores færdigbeskattede penge, som vi selv ønsker?

Jenny Hannestad. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligbeskatningen bliver aldrig en retfærdig fordelt skat, lige meget hvordan politikerne vender og drejer det.

Skat på arbejde samt moms på alt, vi køber af de beskattede penge, er til at forstå. Det er derimod ikke moralsk korrekt, at der via boligskat beskattes en fiktiv værdi = IKKE tjente penge.

Politikerne taler om boligejere som en stor homogen - og rig - masse. Men pensionister, periodelønnede, selvstændige, lavtlønnede, fraskilte, arbejdsledige osv. indgår også i denne gruppe af »rige boligejere« – alle med forpligtelser til lån, bankgebyrer, vedligeholdelse af bolig, kommunale afgifter osv. Boligejere er også ejerne af lejligheder og andelsboliger. Samtidig vifter politikerne med det hvide »velfærdsflag« for at stoppe en diskussion.

Velfærd er også rettigheden til trygt at kunne blive boende i sit eget betalte hjem.

Boligskat betales af allerede beskattede kroner. For at dække en boligskat på f.eks. 40.000 kr. skal der tjenes ca. 80.000 kr. før skat

Norge og Sverige klarer sig uden denne høje boligbeskatning. Her har man i tillæg en kapitalgevinstbeskatning på kun 27-28 pct. mod Danmarks 42 pct. Samtidig har både Sverige og Norge en lavere personbeskatning.

Sverige beskatter derimod kapitalgevinsten ved boligsalg. Resultatet er dog, at folk bliver stedbundet. Færre boliger sættes til salg. Ældre bliver boende i deres store hjem. Bolig-rotationen med yngre generationer stopper. Alt i alt giver det et lavere ejendomsudbud (med det følgeproblem, som et lavere udbud giver).

Norge har ingen beskatning ved hussalg - hvis man har boet i boligen det seneste år. Norge giver i tillæg mulighed for skattefrit at udleje op til 49 pct. af ens bolig. Dette giver et øget udbud af små lejeboliger. Et win-win system, som Danmark kunne prøve.

Skal man så i stedet beskattes ved salg af bolig? Måske, men i så fald kun den dag, hvor man træder ud af boligmarkedet og flytter i lejebolig. Forslaget om at opmagasinere skat er ren konfiskering af privat ejendom! Måske kan rentefradraget reduceres /fjernes - man tager med den ene og giver med den anden hånd.

Tænk, hvis nu Danmark havde været et lige så modigt land, som Sverige var, da finansminister Anders Borg i praksis fjernede boligskatten. Sverige havde samme debat, der nu raser i Danmark. Stor uretfærdighed i fiktiv beskatning ramte bl.a. den svenske vestkyst, hvor f.eks. pensionister og fiskere blev tvunget til at forlade deres nedbetalte hjem. Den fiktive skatteværdi steg kraftigt på fiskerens hjem pga., at naboen havde købt hus som attraktiv feriebolig. Fiskeren fik ikke flere penge i lommen af den grund.

Vismændenes udsagn fra 16. august om, at boliger ikke flygter fra skatten og flytter udenlands, er en sjov udtalelse. Specielt set i lyset af, at Danmark uden tvivl beskatter andre landes ejendomme. Det gælder bl.a. ferieboliger i udlandet. Her er Danmark også det eneste nordiske land, som opkræver udenlandsk boligskat på andre landes boliger – en pct. på køb op til tre mio. kr. og tre pct. derudover.

Dvs. at et hus til fire mio. årligt bliver beskattet med 60.000 kr. Dette til trods for, at de fire mio. er optjent/lånt i Danmark, og derfor allerede færdigbeskattet.

Hvorfor giver staten ikke os danskere lov til at bruge vores færdigbeskattede penge, som vi selv ønsker?