Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Valget står mellem velfærd eller Venstre

Det er i disse dage tre år siden, at Danmark fik en ny regering. Det skete efter ti år, hvor budgetterne skred med Lars Løkke som statsminister. Venstre brugte pengene på skattelettelser i stedet for at ruste Danmark til fremtiden. Dengang blev vi bildt ind, at vi med tiden ville kunne købe hele verden. Fogh mente, at økonomiske lærebøger skulle »skrives om«. De blev klogere, da krisen tacklede os bagfra, og arbejdsløsheden bare steg og steg.

I dag falder arbejdsløsheden igen, mens beskæftigelsen og eksporten stiger. Der er skabt 27.000 job siden starten af 2013 og der er udsigt til, at mange flere vil finde et arbejde i de kommende år. Regeringens politik har virket.

Når det handler om velfærd og økonomisk politik er der to veje i dansk politik. På den ene side har vi Venstre, der zigzagger derudaf. Husk på, at Lars Løkke Rasmussen som leder af den gamle regering sagde, at finanskrisen var »bag os«. Alligevel hører vi nu Venstre tale om ansvarlighed og rettidig omhu i deres planer om nulvækst. For dem er det åbenbart ansvarligt at tage penge fra vores sygehuse, skoler og plejehjem.

På den anden side står SR-regeringen. Meget er vi blevet beskyldt for de seneste tre år, men ikke at vi lefler for vælgerne. De sidste tre år har SR-regeringen skabt orden i bilagene, sat skub i beskæftigelsen og fået fællesskabet tilbage i centrum. Den slags opgaver er aldrig lette. Det er ikke sjovt at bede danskerne fra Skagen til Svaneke om at spænde livremmen ind til fordel for vores fælles kasse. Men vi overtog et håndværkertilbud, og har ført en ansvarlig politik i en tid, hvor der trængte til istandsættelse. Og det har vi gjort på en balanceret måde, hvor der også er blevet investeret 13 mia. kr. mere i velfærden.

Derfor står vi nu ved et historisk valg, hvor vi skal vælge, i hvilken retning vores velfærdsmodel skal trækkes. Venstres vej bygger på nulvækst i den offentlige sektor, der vil betyde 20 mia. kr. mindre til velfærd og næsten 30.000 færre offentligt ansatte. Hvordan Venstre mener, at den slags kan gennemføres uden at man må fyre tusindvis af offentligt ansatte, er stadig en gåde. Man kan jo altså ikke bare passe børn hurtigere eller sende patienterne hjem, før de er blevet opereret.

Regeringen har valgt en anden vej end nulvækst, og kan derfor investere 20 milliarder kroner frem mod 2020. Det kan Venstre ikke. »Måske kan den offentlige sektor gå længere på literen?« spurgte Kristian Jensen for nylig i denne avis, mens han afviste at bruge flere penge på børns velfærd. Måske og måske. Vi har allerede fået den offentlige sektor til at køre længere på literen og det vil vi også gøre fremadrettet, men det ændrer ikke ved, at den kan køre endnu længere for 20 mia. kr. mere benzin.

Hos regeringen ved vi, at man ikke kan regne med måske’er. Vi vil prioritere sundheden, fordi den er et kernevelfærdsområde. Sundhed er for dig og for os - for danskerne fra Sønder Omme til København. I politik kan man ikke sige, hvilke holdninger der er rigtige, og hvilke, der er forkerte. Til gengæld er der ingen tvivl om, at det er bedrag, når man taler om nulvækst som om, det ikke får nogen indflydelse på vores fælles goder.