Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Værnepligten er ikke slaveri men dannelse

Foto: Torkil Adsersen
Læs mere
Fold sammen

Thomas Herman Nørgaard, der er bestyrelsesmedlem i Liberal Alliance Ungdom København, langer i Berlingske 21. maj ud efter værnepligten, som han sammenligner med slaveri og kidnapning.

Lad mig lige spørge dig om nogle ting først, Thomas Herman Nørgard:

– Har du overhovedet selv aftjent din værnepligt?

– Har du overhovedet sat dig ind i fakta, før du begyndte at skrive et debatindlæg om værnepligt?

– Har du prøvet at tale med bare nogle få nuværende eller tidligere værnepligtige, før du satte dig ned og skrev den omgang vås?

Jeg håber inderligt ikke, at nogen kan tage dine standpunkter seriøst, for dit indlæg bygger i høj grad på uvidenhed.

Du skriver, at man skal spørge sig selv, om vores land er værd at forsvare, hvis det skal gøres med folk, der ikke gør det frivilligt. Du antyder, at unge mennesker bliver holdt som slaver af forsvaret, tvunget til at kæmpe. Men over 99 pct. af de værnepligtige er frivillige.

Jeg er i øjeblikket i gang med min værnepligtstjeneste ved Vagtkompagniet i Den Kongelige Livgarde. Her er næsten 300 unge mænd, og de har alle meldt sig frivilligt. Alle brænder inderligt for deres opgave og generelle tjeneste og for at kæmpe for det land, de hører til, og jeg kan garanterer dig, at hver og en er parat til at kæmpe for konge og folk og alt, hvad de har kært.

Når det så er sagt – og det er vigtigt at understrege – så er og bliver det formentlig heller aldrig nogensinde værnepligtiges opgave at forsvare Danmark. Den opgave løser professionelle soldater fra forsvarets tre værn. At du tror, at værnepligtige bliver sendt i krig, må vel bygge på en gammel historielektion fra din folkeskoletid, om hvordan Danmark gik i krig for 200 år siden.

I forlængelse af det jeg nævnte om mine kammerater i Livgarden, så skal du vide, at omkring en fjerdedel af disse unge mænd, har ambitioner om at fortsætte i forsvaret på den ene eller anden måde. De, der ikke fortsætter inden for forsvaret, bliver på anden vis en kæmpe berigelse for det danske samfund. En garder er ansvarsfuld, ærlig, tillidsvækkende og en god kammerat. En garder springer aldrig over, hvor gærdet er lavest. Det bidrager til den almene dannelse. I Livgarden har disse kompetencer en fællesnævner: Det kaldes for holdning.

Forsvaret har så meget at byde på. Det har modnet mig, givet mig venner for livet, fyldt mig med gå-på-mod og viljen til at lære og hele tiden blive dygtigere. Forsvaret byder på håndgribelige færdigheder for dig som enkeltperson: Livreddende førstehjælp, bevogtningsarbejde samt brandbekæmpelse, og så lærer du ikke mindst lærer at samarbejde. Nogle stifter for første gang bekendtskab med ledelse, og alle lærer at være en holdspiller. Alle disse kompetencer er nogle, som man automatisk vil videreføre til sit civile liv.

Helt ærlig. Værnepligtige er en gevinst for vores samfund, og det kan du ikke ændre på.