Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Værnepligt er nytteløst slaveri

Værnepligten bør afskaffes og erstattes med en værneret, som det er tilfældet for kvinder i dag. At tvinge unge mænd til at indgå i militærtjeneste, og at afhente disse med bevæbnet mandskab ved manglende fremmøde, må betegnes som moderne statsslaveri – i bedste fald som kidnapning.

Det ville være nøjagtig ligeså uetisk, hvis staten med vold og magt tvang unge til at uddanne sig inden for områder med mangel på arbejdskraft. Det er grundlæggende et spørgsmål om, hvorvidt vi som individer er til for og ejet af staten, eller om staten er til for og ejet af os. Her abonnerer jeg på sidstnævnte.

Militærnægter-ordningen er principielt heller ikke bedre, da det bare er slaveri uden camouflagetøj. Det er i grunden også underligt, at man skal idømmes en form for samfundstjeneste, blot fordi man nægter at agere som statslig slavesoldat.

Afskaffet i flere lande

I en lang række europæiske lande har man allerede afskaffet soldatslaveriet. Selv den militære frontløber USA baserer rekrutteringen på frivillighed. Og det er med god grund.

For selv med pragmatiske briller, giver værnepligten nemlig ingen mening. Da ca. 80 procent af de værnepligtige forlader forsvaret igen, er værnepligten en uforholdsmæssig dyr måde at rekruttere på. Ifølge et notat fra Forsvarskommandoen vil Danmark årligt kunne spare 351 millioner på at erstatte værnepligten med frivillighed – altså værneret.

Formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther, er da også lodret imod det aktuelle forslag om at øge antallet af værnepligtige, da det ville være en forkert måde at disponere pengene på: »Det er noget nationalromantisk sludder at tro, at værnepligten kan løse de udfordringer, vi står med i dag,« udtaler Flemming Vinther til Ritzau.

Mulig negativ effekt

Ikke alene er det en dyr fornøjelse at holde slaver. Faktisk har værnepligten sandsynligvis en decideret negativ effekt på Forsvarets rekruttering. Dette har forhenværende chef for Forsvarets Værnepligt & Rekruttering, oberstløjtnant Jørgen Storm, tidligere udtalt til Berlingske.

Hans pointe var, at de, som egentlig gerne vil det, i høj grad mister motivationen under værnepligten, da uddannelsen bliver trukket ned af, at så mange skal gennemføre den »uden grund«.

Værnepligten er et fortidslevn. Vi må erkende, at slaveri er en uetisk og nytteløs måde at bedrive forsvar på.

Og så må vi spørge os selv, om et land overhovedet er værd at forsvare, hvis befolkningen ikke ønsker at gøre det frivilligt?