Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vær flinke at læse min bog, Berlingske, inden I kritiserer den

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor meget kan man tillade sig at kritisere en bog, man ikke har læst?

Det spørgsmål sidder jeg tilbage med, efter at Berlingskes redaktører i to omgange har omtalt min nye bog, »De lærdes tyranni«. Lederen 26. maj kritiserer mig for at mene, at 40 pct. af arbejdsstyrken er unyttig. Det står intet sted i min bog.

Men jeg bliver ærligt talt bekymret for lederskribenterne, når de skriver, at 40 pct. af arbejdsmarkedet består af »kunstnere, IT-medarbejdere, forskere, iværksættere, arkitekter, finansfolk, ledere, jurister, journalister og forfattere«.

Man skal vist arbejde i mediebranchen for at få den opgørelse til at stemme med virkeligheden.

Helt mærkværdigt bliver det med Bent Winthers klumme lørdag 27. maj, hvor han skriver min bog ind i en større konspiration om SF’ere, der tager magten over Socialdemokratiet. Jeg skulle altså agitere for mindre uddannelse som et led i en større bølge, der er styret af en såkaldt børnebande. Selvom det selvfølgelig er en form for ros at blive ungdommeliggjort som 32-årig, så er Winthers skriverier det pureste vrøvl.

Jeg argumenterer i min bog for mere, ikke mindre, uddannelse. For at flere unge får en uddannelse, de kan bruge, for at vi når den vigtige målsætning om, at 95 pct. af en ungdomsårgang skal have en uddannelse, som regeringen netop har forladt. Jeg taler for at styrke de brede tilbud i folkeskoler, daginstitutioner og erhvervsskoler for netop at sikre muligheden for at bryde den sociale arv, lige meget hvilken baggrund man har.

Det ligger direkte i forlængelse af Socialdemokratiets historiske og nuværende ambition: At uddannelse er en mulighed for frigørelse og for at give den enkelte den bedste mulighed for at udleve sig selv. At det er et middel til at gøre den enkelte og samfundet klar til de job, der venter forude. At det gennem skatteyderbetaling er en mulighed, som alle har lige adgang til, og som derfor også er med til at udligne forskelle i samfundet. Det er altafgørende for velfærdssamfundet, at vi fastholder det.

Min indvending er den simple, at vores uddannelsessystem er forkert indrettet. Vi har på ti år fordoblet antallet af kandidater, der kommer ud fra universitetet, og vi vil i 2025 ifølge Danmarks Vækstråd have uddannet 50.000 for meget.

Det rammer dem, der kommer ud og ikke kan få et arbejde, ligesom den markante stigning i optaget ikke har ført til en større andel af arbejderbørn på universiteterne. Måske er det tid til at regulere optaget, som Anker Jørgensens regering gjorde første gang i 1977?

Alt det kunne Winther have læst i min bog, men han ville hellere presse det ned i skabelonen om den store SF-konspiration. Men også her har dovenskaben vundet over fordybelsen hos samfundsredaktøren: En simpel googlesøgning ville afsløre, at jeg ikke har været medlem af andre partier end mit nuværende.

Så kære Bent Winther: Måske er det på tide, at du rent faktisk læser teksten i stedet for bare at sætte alt ind i de sædvanlige skabeloner i kommentariatet?