Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Usikkerheden vokser - og det gør skulderpuderne også

Skulderpuder, skal/skal ikke? Dette spørger designere sig selv om i disse år. Det siges, at moden bevæger sig i cirkler, men skulderpuder er stort set den eneste store trend, der ikke har været synlig i moden siden ca 1990. Alt andet er vendt tilbage, f.eks. blåt eller højtaljede bukser, men ikke skulderpuder.

Jeg kan huske, da de forsvandt. Jeg har lavet min kones tøj siden cirka 1984, og de først seks-syv år var skulderpuder nødvendige i moden. Op til Murens fald blev de større og større, til sidst købte kvinder ekstra skulderpuder til at sætte inden i tøjet.

Men så en sæson skete der noget, skulderpuderne forsvandt som dug for Solen.

Skulderpudernes forsvinden var og er den største forandring i moden siden New Look, og begge skift skete på ingen tid. Nogle få designere så det komme, f.eks. Romeo Gigli, der havde sin storhedstid i 1990/91, mens Claude Montana med de store kraver og skuldre ikke så det. Begge forsvandt ned i glemslens mudder, hvor de sammen har siddet fast lige siden. Min kone vidste også, at skulderpuderne skulle væk, for at tøjet kunne blive ved med at gøre kvinder smukke. Hun brugte i 1990 tre uger på at udvikle den skulder, der var den smukkeste.

Det var også i de år, at tøjverdenen fik den blivende forandring, der igangsatte en fundamental forandring i modeverdenen. Modens luksusmærker kom, blev set og sejrede. Dolce&Gabana, Armani, Dior YSL, Louis Vuitton og senere Gucci kom op på tronen og har siddet fast indtil disse år, hvor modeverdenen siden 2015 er blevet rystet af et stærkt faldende salg.

Hvorfor forsvandt skulderpuderne?

Den egentlig årsag var, at Muren faldt. Dvs, at truslen fra øst forsvandt med Sovjets sammenbrud. En eufori greb os alle, denne eufori betød, at skulderpuderne ikke var kønne længere.

Disse var et symbol på de stærke mandlige skuldre. Nogle sagde, at det var ligestilling, men min forklaring har altid været beskyttelse. Kvinderne stillede sig truende op for at beskytte sig mod truslen fra øst. Denne trussel var reel og overhængende, det ved vi i dag uden enhver tvivl. Russerne har mindst én gang givet ordre til affyring. Dette vidste kvinderne instinktivt, de gennemskuede fredsdemonstrationer og alt anden pølsesnak, vi var i fare, og kun skulderpuder kunne gøre en kvinde smuk.

Så nu her i modeugen, vil der komme skulderpuder? Ja, i de sidste mange år har designer efter designer sat puder eller krummelurer i skuldersømmen, det sidste nye er at lave for store og grimme skuldre, som stikker op.

Men lad os hold øje med moden og med gadebilledet, og kommer der skulderpuder, ja, så har kvinderne en følelse af usikkerhed, som i 1980erne. Så vil det ikke bare være noget Claus Hjort Frederiksen siger, nej så har vi rigtige problemer med Putin.

Niels Erik Garde Kongshaug er tidl. direktør i Elise Gug.