Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Universiteter tilpasser sig jobmarkedet

Akademikerledigheden er halveret de sidste 20 år, og både vores naturvidenskabelige og humanistiske medlemmer er en succes i det private erhvervsliv.

Carsten Niebuhr Instituttet på Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet. Foto: Claus Bech Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I weekendens Berlingske kunne man læse om en analyse fra tænketanken DEA, som viser, at selvom det går fremad med at opnå jobmatch også for nyuddannede humanister, så er det for nogle bestemte nyuddannede akademikergrupper svært at lande et job, der matcher uddannelsen. Man kunne få det indtryk, at de videregående uddannelser i ét væk uddanner kandidater uden at skele til, om der også er job til de mange nyudklækkede akademikere. Men sådan er virkeligheden ikke, tværtimod er der lokalt på uddannelserne iværksat en række initiativer, der skal sikre en bedre overgang fra studie til arbejdsmarked, ligesom der er fokus på at uddanne til efterspørgslen på arbejdsmarkedet. Ingen har interesse i, at vi uddanner til ledighed.

Der er i 2015 indført dimensionering på de videregående uddannelser, som nedbringer optaget på de uddannelser, hvor der gennem en årrække er uddannet flere, end hvad arbejdsmarkedet har kunnet optage på kort tid.

Men DEA’s analyse om uddannelsesmatch baserer sig på tal op til 2014, som altså er året før, dimensioneringen på uddannelserne blev indført. Med andre ord er DEAs analyse gammel vin på nye flasker og gentager i bund og grund blot argumenterne for, hvorfor dimensioneringen i sin tid blev indført.

 


Dimensioneringen har betydet en voldsom forandring på vores uddannelser. På Aarhus Universitet bliver humaniora reduceret med næsten 30 procent, og hvis man skærer yderligere ned, vil det selvklart gøre svær skade på fagmiljøer, som tager tid at genopbygge, når det viser sig nødvendigt.

Lad mig minde om, at akademikerledigheden er halveret de sidste 20 år, og både vores naturvidenskabelige og humanistiske medlemmer er en succes i det private erhvervsliv. Vi har for alvor lagt krisen bag os, og spørger man arbejdsgiverne i dag, siger de, at de får brug for endnu flere akademikere fremover.
Jeg vil på det kraftigste appellere til, at politikerne slår koldt vand i blodet og afventer dimensioneringens effekt og ikke tyer til nye indgreb, der risikerer at udsulte eller lukke fag, som vi om få år kommer til at mangle kandidater inden for.