Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Universiteter skal være uafhængige

Man er nødt til at have uafhængige universiteter som en uundværlig brik i opretholdelsen af et velfungerende demokrati

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle er enige om, at universiteterne er meget vigtige institutioner i samfundet, og at de naturligvis eksisterer for at tjene dette samfund. Men man er nødt til også at indse, at optimal samfundsmæssig nytte af universiteterne kræver, at de tilsikres vidtgående uafhængighed af både statsmagt og erhvervsliv. Den voldsomme styring, som universitetsloven af 2003 lagde ned over universiteterne, var en afgørende fejl. Herved fjernede man hele den fagligt forankrede personkreds på universiteterne (fagenes professorer m.fl.) fra ledelsesniveauet og dermed fra de centrale beslutninger om institutionens strategi og drift. De siddende universitetsbestyrelser kan ikke, og vil aldrig kunne erstatte dette faglige forum.

Nu er der åbenbart nye tanker om disse forhold hos regeringen. Men viser det sig blot at være et led i endnu mere central styring af universiteterne, går vi desværre baglæns og ikke frem.

Skulle tankerne derimod udvikle sig til en begyndende politisk erkendelse af, at man er nødt til at have uafhængige universiteter som en uundværlig brik i opretholdelsen af et velfungerende demokrati, så er der grund til at tage hatten af for en dygtig og fremsynet forskningsminister.

Støt et sådant fremsynet initiativ, kære politikere. Der står meget på spil. Se jer rundt i verden. Det er ikke just initiativer om centralisering af magten, der er mangel på i disse år!

Bjørn Quistorff, professor, dr.med., Biokemi, Københavns Universitet