Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Unge kokke stoppes af unødig lovgivning

Det er forkert, at unge gastronomer med drømmen om at åbne egen restaurant skal vente, til de er 25 år gamle med at udleve deres iværksætterdrøm. Fold sammen
Læs mere
Foto: GIUSEPPE CACACE

Danmark er med helt i top på den gastronomiske stjernehimmel. Michelinstjerner drysser ned over landets bedste restauranter, mens en underskov af kvalitetsrestauranter sikrer et stort udvalg for kvalitetsbevidste danskere og turister. Også i Odense er restaurantscenen på hastig fremmarch. Fremragende restauranter skyder op til glæde for odenseanerne og byens gæster.

Men udbuddet af restauranter og gastronomiske oplevelser kunne være meget højere, hvis ikke den danske lovgivning spændte ben. For som det er i dag, skal man være enten 23 år gammel og udlært kok eller 25 år gammel for at få en alkoholbevilling, som er nødvendig, hvis den gode mad skal akkompagneres af et godt glas vin eller øl.

Det er forkert, at unge gastronomer med drømmen om at åbne egen restaurant skal vente, til de er 25 år gamle med at udleve deres iværksætterdrøm. Ligeledes er det uforståeligt, at man med en kokkeeksamen i hånden kan få en alkoholbevilling to år tidligere, når kok ikke er en beskyttet titel. Selvom man er myndig som 18-årig, og mange allerede er færdiguddannede på restaurationsskolerne, når de er 18-19 år, skal de altså som minimum vente med at drive restaurant med alkoholbevilling, til de er 23 år gamle.

mmoks i Odense er en af byens nye, men førende restauranter, drevet og ejet af den kokkestuderende madkunstner, 23-årige Mads Friis Nielsen. Men succesen er skabt på trods. For med sin alder et stykke under kravet på 25 år, har han kun kunnet leve sin drøm ud med egen restaurant, fordi hans mor står som ejer af restauranten. For ellers kunne han ikke få en alkoholbevilling.

Vi skal kunne gøre det bedre i Danmark, end at sende entreprenante madkunstnere i karantæne kun på grund af deres alder. Det er en umyndiggørelse af et helt fags spirende talenter, som bare venter på at komme ud at vise, hvad de kan.

Vi foreslår, at vi hurtigst muligt får gjort restaurationsloven nutidig og fjerner alderskravet, når det gælder muligheden for at få godkendt en alkoholbevilling.

Derudover er der i mange kommuner et krav om, at man som ny restaurantionsejer skal have ti pct. af den estimerede omsætning stående på en konto, før drømmen om at åbne en restaurant kan blive en realitet. Den del bør kommunerne oplagt tage et opgør med.

Det er forældet, unødvendig og overdreven lovgivning, der tilsammen koster private arbejdspladser – oven i købet inden for et fag, som Danmark har vist, at vi mestrer på højde med mere traditionelle gastronomihøjborge som Frankrig og Italien.