Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Unge Jensen slår til

»Jeg erkender de politiske realiteter, men må desværre også konkludere, at den førte fordelingspolitiske linje gennem de sidste 15 år har bragt landet i en situation, hvor vi ikke mere kan finansiere en omsorgsservice til borgerne på et anstændigt niveau.«

21debAsgerAamund.jpg
Asger Aamund
Læs mere
Fold sammen

Udenrigsminister Kristian Jensen er sur over, at jeg i en Perspektiv-artikel fredag 15. januar kritiserer Venstres økonomiske politik fra 2001 og til i dag. Kristian Jensens forsvar for sit parti blev bragt 19. januar under titlen »Til lykke til Asger Aamund«.

Indlægget er en studentikos omgang, der nok mere er beregnet på Venstres Ungdom end på Berlingskes læsere. Udenrigsministeren skal dog roses for, at han lægger op til en politisk diskussion, der for engangs skyld handler om andet og mere end fadøl, flyrejser og hamburgerryg.

Intet nyt fra vækstfronten

Kristian Jensen ser mit indlæg som et angreb på Anders Fogh Rasmussen, hvad der er det rene vrøvl. I et land, hvor mere end halvdelen af vælgerne står uden for arbejdsmarkedet, hvor næsten en million borgere i den arbejdsdygtige alder lever af overførselsindkomst, og hvor de fordelingspolitiske partier (Socialdemokraterne, SF, DF, Alternativet og Enhedslisten) har knusende overvægt i Folketinget, kan man jo ikke forvente, at hverken Anders Fogh Rasmussen eller Lars Løkke Rasmussen kan føre liberal politik som regeringschefer.

Det er bare det, der hedder realpolitik, at begge partichefer har forladt den liberale linje i den økonomiske politik og i stedet har gennemført lige nøjagtig den centrum-venstre strategi, der kan holde en Venstreledet regering ved magten.

Jeg erkender de politiske realiteter, men må desværre også konkludere, at den førte fordelingspolitiske linje gennem de sidste 15 år har bragt landet i en situation, hvor vi ikke mere kan finansiere en omsorgsservice til borgerne på et anstændigt niveau.

Vore gamle lider nød på plejehjemmene. Regionerne har ikke råd til moderne medicin. Forsvaret afvæbnes, og der er ingen dækning for de ekstra 48 milliarder kroner, som migranttilstrømningen ifølge Integrationsministeriet vil koste samfundet frem mod 2020.

Kristian Jensen praler med, at VK- regeringen satte skatten ned. Det var imidlertid ligegyldige kosmetiske indgreb uden nogen praktisk konsekvens for vækst og velstand. World Economic Forum, der holder kongres i Davos i disse dage, har i en barsk analyse af det danske samfunds internationale konkurrenceevne fastslået, at vi er for dårlige til at tjene penge. Og det er vi, fordi vores skattetryk er for højt, vores skattelovgivning destruktiv, og vores finansiering af erhvervslivet, især af iværksætterne, er for ringe.

Ingen af disse reformkrav figurerer på Venstres praktiske opgaveliste, men optræder fyldigt i partiets skåltaler og partiprogram. Derfor er dette land så sagte på vej i den økonomiske afgrund.

De nødvendige, dybtgående reformer er tabu i dansk politik. Også hos Venstre, Danmarks forhenværende liberale parti. Dog skal vi glæde os over, at Kristian Jensen i sin artikel nævner, at han under sit nylige besøg i Iran har givet ayatollaherne nogle retningslinjer for, hvordan de har at opføre sig for fremtiden.

Det store svigt

Vi kan således se frem til, at afsjælede bøsser ikke mere skal svaje for vinden i byggekraner, at de undertrykte kvinder kan rive sløret af, at smerteskrigene i torturkældrene forstummer, og at Iran nu tager sig af de flygtninge, som landet masseproducerer i stedfortræderkrigene i Syrien, Irak og Yemen. Unge Jensen har slået til igen.