Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ungdommen er forfærdelig. Og det har den altid været

Da familien var samlet til jul fik jeg atter engang vide at »ungdommen er ikke, hvad den har været«, »de unge i dag er uansvarlige« og at »alting var bedre i gamle dage«. Mine jævnaldrende og jeg er ikke de første, der har fået den slags udsagn smidt efter os. De er over tiden blevet genbrugt. Selv Sokrates brokkede sig over ungdommen.

Den foretrak luksus, manglede respekt for autoriteter og ville hellere snakke end arbejde. Dog må jeg sige, at jeg efterhånden har hørt den slags så meget om mine jævnaldrende og jeg selv, at det er ved at gå mig på nerverne. For hvorfor er det helt præcis, at vi er så forfærdelige?

Først og fremmest er vi dovne, siger man. Vi sover for længe, har dårlig arbejdsmoral og bruger for meget tid foran computeren. Vi drikker for meget og tager for mange stoffer, siger man. Vi brokker os for meget, selvom vi er privilegeret, siger man. Listen kunne fortsætte. Kritikken ikke ændret sig meget på 2.400 år. De ældre generationer har til enhver tid foragtet de yngre generationer. Ikke som enkeltpersoner, men som gruppe.

Nogle unge har sikkert en dårlig arbejdsmoral. Det er klart, at unge i dag ikke bruger deres somre på at arbejde i marken. Og måske er det ikke urimeligt at sige, at mange unge har et lidt for anstrengt forhold til fysisk arbejde. Men hvordan ser billedet egentlig ud?

Bedre end tidligere

Unge danskere drikker meget, men mindre end for 15-20 år siden. Vi uddanner os i langt højere grad. Vi begår mindre kriminalitet. Vi topper verdensranglisten i politisk dannelse og viden. Vi bruger tilmed bibliotekerne mere end de ældre generationer.

Nok står samfundet overfor store udfordringer. Men mange af de udfordringer har altså deres rod i en tid før de yngre generationer overhovedet havde indflydelse, endsige var født.

Jeg tror, at vi kan lære meget af de ældre, som Katrine Wiedemann understregede i sit indlæg i Information tidligere i januar. De har uvurderlig erfaring og indsigt. En dannelse, som er rodfæstet i en tid, hvor midlerne var færre. Men personligt ser jeg ikke, hvorfor udsigterne til vores ledelse af samfundet skulle være specielt dystre. Tværtimod. Man kan til tider få indtrykket af, at de nuværende magthavere ikke kommer nogen vegne, at de bevæger sig med skyklapper på. Måske er det godt med nye idéer og perspektiver?

I en tid, hvor alting går utrolig stærkt, forstår jeg, hvorfor mange længes tilbage til noget, der var engang. Måske kommer jeg selv til at længes en dag. Måske er det også det at overlade autoritet til de yngre, som udgør en kilde til frustration? Men derfor bliver det ikke mere rigtigt at udstille ungdommen som forfærdelig, fordærvet eller det der er værre. For umiddelbart lader det altså til, at de, som snart skal overtage roret, er ganske kompetente. Men det er selvfølgelig nemt at falde tilbage i gamle vaner…

Phillip Kjær Luscombe er studerende.