Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Under mistanke: Kan mine børnebørn hvidvaske penge?

Læs mere
Fold sammen

Johannes, Gustav, Vincent og Arthur er kommet i myndighedernes søgelys – nærmere bestemt Finanstilsynets.

Mistanken er tilsyneladende, at de fire drenge, der er mellem tre og ti år, har planer om at anvende deres børneopsparinger til at hvidvaske penge. I hvert fald kan vi ikke få lov til at flytte deres fire opsparingskonti fra en bank til en anden – sådan uden videre.

Det skulle ellers være så nemt at skifte bank, troede vi bedsteforældre, men nej, nej. Alle fire drenge skal fremvise både pas og sundhedskort, det samme skal deres fire forældre og deres farmor, som gerne vil flytte deres konti. Altså skal der fremskaffes hele ni pas og ni sygesikringsbeviser fra nær og fjern (forhåbentlig holder alle sig raske, så de ikke pludselig skal bruge sygesikringsbeviset).

Vi indledte bankskiftet i starten af januar, men her i sidste halvdel af april er det ikke på plads endnu. Ustandselig skal der udfyldes og underskrives blanketter, der nu fylder et helt ringbind.

For eksempel kan man ikke oprette en beskeden kassekredit uden at redegøre nøje for, hvor mange transaktioner, der forventes på et år, hvor store beløb der vil gå ind og ud, om der ventes udenlandske ind- og udbetalinger etc. etc. Og selvfølgelig først efter at have vist pas og sygesikringsbevis og skrevet under på, at man har læst de alenlange vejledninger. Læg dertil flytning af pensionskonti og et par mindre banklån, som vi slet ikke er kommet til endnu.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Tænk, hvis Finanstilsynet havde været lige så grundige dengang, en række banker (med Roskilde som den værste) lånte ud til hvem som helst. For senere at tvangslukke andre banker, der måske kunne være reddet (Amagerbanken). Søgelyset nåede heller aldrig østpå, hvor der foregik en massiv hvidvask (Nordea), eller vestpå, hvor de store skattely ligger (Danske Bank og Nordea).

Men Arbejdernes Landsbank i Ringsted er muligvis et suspekt foretagende, for de har fået Johannes, Gustav, Vincent og Arthur som kunder. Så langt rækker søgelyset trods alt.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Den flinke kunderådgiver i banken fortæller, at de bruger ikke bare megen, men voldsom megen tid på alle de papirer, der skal frem og tilbage mellem dem og os. Og så slipper vi endda for alle de andre papirer, som skal frem og tilbage mellem de to banker, vi flytter fra og til. Selvfølgelig skal der være styr på tingene (ikke sandt, Finanstilsyn?), men lægger man styringen de rigtige steder?

Kunne hver bank ikke få sin egen håndlygte, for de må jo selv bedst vide, hvor lyset skal rettes hen? Så kunne Finanstilsynet koncentrere sig om den store projektør, der også sender sit søgelys ud af landet.

Imens spekulerer vi på, hvordan en børneopsparing kan bruges til hvidvask eller til at gå i skattely. Ikke fordi vi har planer i den retning, men skal vi undgå, at børnebørnene ender i grimme faldgruber, må vi jo vide, hvor disse ligger. Gustav har allerede vist talent for tal, og kan i en alder af blot seks år den store tabel. Skulle han en dag finde fidusen, lader vi den straks gå videre til Finanstilsynet.