Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Umusikalske beslutninger

26debMaleneTrockHempler.jpg
Malene Trock Hempler. Fold sammen
Læs mere

Nedlægningen af DR UnderholdningsOrkestret vækker harme. På DRs hjemmeside stod der indtil for nylig i præsentationen af orkestret: »Orkestrets grundpille har nemlig altid været den overordnede kærlighed til musikken.« Er beslutningen en eliminering af denne grundpille? Det er nemt at afslutte og nedlægge. 75 år med levende musik til folket fjernet med et uopretteligt pennestrøg og reduceret til en saga blot. Det handler om musik. Og om mangel på musikalitet i beslutningsgangen.

At der er begrænsede midler ved enhver i kongeriget. Valg, truffet på den konto, er efterhånden blevet hverdagskost. Der må prioriteres, lyder det. Og der skæres væk og ind og ud. Politisk diskuteres eksempelvis 30 hofteoperationer mod en hjerteoperation. Medens valgmuligheden hjerteoperationer over for jagerfly udelades. Det har sine administrative begrundelser, overordnet fordeling af midler mellem områder sætter rammer.

Men alligevel længes jeg efter, at der stilles spørgsmål, når konkrete prioriteringsdiskussioner opstilles som et isoleret valg mellem allerede udvalgte forhold. Hvorfor er netop de nedslag udvalgt? Hvorfor ikke andre? Længes efter en gensidig udveksling og påvirkning mellem specifikke valg og den overordnede fordeling. Dynamik. Prioritering er sjældent et spørgsmål om valg mellem et givet A eller B, men indebærer et væld af muligheder – herunder opfindsomhed i forhold til helt nye måder. Prioritering er at ville noget i grunden.

Og deri bliver noget vigtigere end andet, men det er den overordnede vision, der betinger valgmulighederne. Derfor er idealer ikke bare uvedkommende vidtløftige størrelser - de har praktiske implikationer. Hvorfor ideer og visioner bør fylde langt mere i den offentlige debat generelt.

SÅ HVILKE IDEALER har DR for kunst og kultur? Og har disse orkestreret lukningen af orkestret? Beskæringstænkning har det med at være afviklende, ikke udviklende, i og med et begrænset formålsblik. Efterhånden som kniven svinges, nærmer man sig målbart målet. Det har betydning for de interne overvejelsers karakter og fantasiens rækkevidde. Hvorfor vælge fortsat produktion af X-factor, der med standardiseret form og pop-sleben pseudo-modstandsopdragelse lefler for publikum? Tilsvarende formater kan eksistere på kommercielle medier uanset. DR er et demokratisk velfærdsgode. Og er ikke underlagt kommercielle vilkår, men frisat. Kommercielle virkemidler standardiserer, hvorfor friheden skal sikre et bredt og varieret udbud.

PRIORITERINGSRUNDEN har afsæt i økonomiske nedskæringer samt politisk fordring om øget omlægning til digitale vilkår. Men indtænkes det, at nettets udbredelse styrker nicheområder? Det som i broadcast vil være for smalt et program, kan med digital streaming svare på et langvarigt behov hos et dedikeret publikum. Smalle nicher fortrænger ikke længere det, som er populært for mange. Det særlige med høj kvalitet kan få næsten uendeligt liv. Der er plads til originalitet. Flerheden af unikke orkestre med hver sine kvaliteter udgør en uerstattelig skat for fremtidige generationer.

DR skulle skatte sine orkestre og bruge dem i nye formater! DR bør ikke blot bevare og udvikle de folkekære institutioner inden for populærkulturen, men også styrke det anderledes, eksperimenterende og smalle. Det er kulturhistorie og fremtidssikring i ét. Den opgave er en gave, der skal bæres med musikalitet.