Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ulighed river samfund fra hinanden

»Hvis vi i stedet for at forgylde den ene procent rigeste havde reduceret uligheden, så kunne vi have trukket 700 mio. mennesker mere ud af fattigdom«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oxfam IBIS’ rapport »En Økonomi for de 99 pct.« skabte i sidste uge overskrifter og kritik fra Martin Ågerup fra CEPOS og chefredaktør Tom Jensen her i Berlingske. Særligt at otte mænd ejer det samme som de 50 pct. fattigste i verden.

Vi kritiserer ikke de otte rige mænd, men det økonomiske system, der producerer den ekstreme ulighed. En kritik vi deler med to af de rigeste, Bill Gates og Warren Buffet, der begge argumenterer for en større omfordeling og højere skatter for de ekstremt rige, i stedet for at der skal gælde særlige regler for de superrige og største selskaber, hvor de kan gemme formuerne i skattely. Oxfam IBIS er først og fremmest optaget af de 3,6 mia. fattigste, der lever for under 5,5 dollar om dagen. Bill Gates formue er, som andre milliardærers formue, steget mere end væksten i samfundet. Den steg med 50 pct. eller 25 mia. dollar, siden han forlod Microsoft i 2006 – på trods af hans store bidrag til humanitære formål.

Verden har siden 1990 set mere end en halvering af fattigdommen i verden, så vi i dag er nede på omkring ti pct., der lever i absolut fattigdom, hvilket er under 1,9 dollars om dagen. Det er et kæmpe fremskridt for menneskeheden, der helt overvejende er drevet af, at væksten i Kina og Indien har trukket hundreder af millioner ud af fattigdom.

Faldet i andelen af fattige bliver af en række danske debattører udlagt som om, der ingen grund er til at se på ulighed, da det uregulerede marked automatisk sikrer, at de fattige bliver trukket ud af fattigdom. Hvis vi i stedet for at forgylde den ene procent rigeste havde reduceret uligheden, så kunne vi have trukket 700 mio. mennesker mere ud af fattigdom. Oxfam IBIS ser markedet som en vigtig motor for at skabe vækst og udvikling, men motoren er spændt foran vognen og sætter retningen. Det er nødvendigt, at vi genvinder den demokratiske regulering af markedet for at sikre, at økonomien kommer til at arbejde for mennesker. Det uregulerede marked skaber en ekstrem ulighed, blandt andet fordi formuer stiger, og lønninger for middel- og underklassen er stagnerende i forhold til de voldsomt stigende indkomster for den rigeste ene procent.

I mange afrikanske lande er der trods en vækst på omkring seks pct. om året de sidste ti år kommet flere fattige, fordi væksten bliver absorberet af en lille elite. I Zambia var væksten tre pct. i perioden 2004-2013, mens andelen af mennesker, der lever under den ekstreme fattigdomsgrænse, steg fra 65 pct. til 74 pct. Bolivia i Sydamerika er et eksempel i en anden retning. Ifølge Verdensbanken har Bolivia gennem bl.a. investering i uddannelse markant reduceret fattigdom og ulighed og samtidig skabt en stigende økonomisk efterspørgsel i landet, der som en positiv spiral styrker økonomien.

Verdens ledere har sat som mål at afskaffe den ekstreme fattigdom frem mod 2030. Det kan lade sig gøre – hvis vi samtidig reducerer uligheden.