Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ukraines sande ansigt skal frem

Lars Normann Jørgensen: Mens en række europæiske stats- og regeringsledere vælger at blive hjemme fra EM i protest mod Ukraines menneskerettighedskrænkelser, sender den danske regering kulturminister Uffe Elbæk (R) af sted. Amnesty International håber, han vil bruge anledningen til rette kritik mod Ukraines styre.

Lars Normann Jørgensen, Generalsekretær, Amnesty International Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Angela Merkel, David Cameron, François Hollande og José Manuel Barroso. Det er nogle af de prominente politikere, der har valgt at boykotte EM i fodbold i Ukraine i protest mod landets menneskerettighedskrænkelser. I Amnesty er vi boykot-neutrale. Om politikerne vælger at tage af sted eller ej er op til dem. I stedet spørger vi os selv: Hvordan hjælper vi bedst Ukraines befolkning? Europas politikere bør stille sig selv samme spørgsmål.

Frem for alt er det positivt, at så mange europæiske politikere ønsker at tage skarpt afstand fra den politisk motiverede fængsling af oppositionslederen Julia Timosjenko og kritisere landets tortur, politibrutalitet, korruption, diskrimination og den totale mangel på retssikkerhed. Amnesty har længe arbejdet for at dokumentere de overgreb, som befolkningen i Ukraine bliver udsat for. Så sent som sidste år kunne Amnesty dokumentere, at myndighederne i Ukraine vender det døve øre til, når politiet tæsker de indsatte, tager imod bestikkelse og udsætter borgere for vilkårlig fængsling. I 2010 modtog Ukraines ombudsmand 5.000 klager over tortur og mishandling begået af politiet.

Listen over Ukraines menneskerettighedskrænkelser er lang, og den massive kritik, som præsident Janukovitj møder i øjeblikket, er vigtig og tiltrængt. EM i fodbold er en oplagt anledning til at starte debat og skabe opmærksomhed om problemerne. Det har den ukrainske befolkning virkelig brug for.

Danmark har besluttet at sende kulturminister Uffe Elbæk til Ukraine. Amnesty vil hjælpe ham med at møde de mennesker, som er blevet udsat for styrets overgreb - det gælder både oppositionspolitikere, torturofre og homoseksuelle, som udsættes for voldsom diskrimina­tion i Ukraine. Mens EM står på, forbereder Ukraines parlament at sende et diskriminerende lovforslag til afstemning, der forbyder information om homoseksualitet. Loven vil reelt fratage homoseksuelle retten til at organisere og ytre sig frit.

Forhåbentlig vil Uffe Elbæk bruge muligheden for at vise, at Danmarks regering står fast på menneskerettighedernes ukrænkelighed. Vi håber og tror, at han vil gribe chancen til at lufte sin utvetydige kritik over for Ukraines regering og give sin støtte til landets civilsamfund.