Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Uhmm, velfærd er som velour eller umami – men nu skal vi prøve noget nyt

Foto: Asger Ladefoged. Fold sammen
Læs mere

Velfærd er lækkert. Det er som velour, supersympatisk, umami, tilforladeligt og med en note af skyfri blå himmel.

Og så er der kernevelfærd. Det er endnu mere lækkert. Meget, meget varme hænder, politifolk (M/K) der hjælper ællinger over vejen, søde sygeplejersker (M/K) i fine hvide uniformer, centre der sætter dig og ikke systemet i centrum.

Hvem vil ikke gerne betale mere i skat for at få velfærd, og endnu mere i skat for at få kernevelfærd? I min ungdom kaldte vi velfærd, som vel er outputtet, for den offentlige sektor, der jo er selve maskineriet.

Den offentlige sektor har en lidt anden klang, smag og lugt. Det lugter mere af håbløse strategier, manglende prioritering, kontraproduktivitet, regeltyranni, over- forbrug, lighedsfacisme, dårlig ledelse, sure brune filtgulvtæpper, kassetænkning, centralisering, omfordelings-godzillaen, skrankepaver og dårligt siddende, kløende DSB-uniformer. SKAT, DR, Postnord, forsvaret, sundhedssektoren, DSB, ældreplejen, folkeskolen og politiet.

For mig er det i den nuværende stand mere offentlig sektor, end det er velfærd. Jeg synes, at vi på historisk vis svigter vores offentligt ansatte, som gerne vil levere velfærd. Gudskelov har vi vores fremsynede og uselviske politikere, som har to håndtag at forbedre den offentlige sektor med, nemlig grønthøsterbesparelser og flere penge. Flere penge løser jo alt, tænker man vel, hvis man hele livet har løst problemer ved at stikke snablen endnu dybere ned i vores fælles kasse. Vores kerneinfrastruktur – f.eks. data, energi og betalingsformidling – har vi formået at udlodde til dynamiske corporate finance-folk, der måske har tænkt et eller to skaktræk længere frem end de fleste.

Skattelettelse (altså mindre opkrævet skat) eller mere offentlig sektor? Tja bum. Jeg vil personligt gerne have en bedre og mere effektiv offentlig sektor, men jeg vil ikke betale mere til det, der foregår lige nu i velfærds-religionens højtbesungne, hellige navn.

OK, sure gamle mand. Hvad er så dit forslag? Mit forslag er ret enkelt. Hvis jeg kunne bestemme, ville jeg for det første glemme den nuværende organisering og de ydelser, der i øjeblikket leveres af den offentlige sektor.

For det andet ville jeg skaffe mig tid til at designe den offentlige sektor generation 2. Forlæng finansloven i to år i træk og brug tiden på at finde ud af, hvad vi med fordel kan løse i fællesskab frem for hver for sig. Og hvordan de opgaver, vi med fordel kan løse i fællesskab, kan leveres og finansieres. Når vi har designet på den offentlige sektor generation 2, må vi finde ud af, hvordan vi kommer fra, hvor vi er, til hvor vi gerne vil hen.

Det er nu, mens velstanden vokser, vi skal lave om, nu hvor vi alle kan tåle, at vores andel af lagkagen bliver lidt mindre, fordi lagkagen som helhed vokser. Skattelettelser og bedre velfærd. Uuhmm.

Keld Friis er cand.jur., HD (R).