Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Udstil nu Parks værker

Jens-Martin Eriksen og Birgithe Kosovic, Forfattere og medlemmer af Fri Debat. Fotos: Isak Hoffmeyer og Sophie Kandaouroff Fold sammen
Læs mere

Hærværket og dødstruslerne mod Galleri Hornsleth og en ejerforenings begribelige frygtbaserede protest imod, at Dan Parks kriminaliserede kunst udstilles i deres ejendom, er udtryk for at voldsmandens veto har en effekt. Derfor opfordrer vi socialdemokraterne på Københavns Rådhus om at genoverveje deres nej til vores udstilling af Dan Parks billeder i Rådhushallen.

Dan Park provokerer, og derfor er det let at afskrive ham som racist. Men han kritiserer al form for religiøs sekterisme, Sverigedemokraterne og såkaldte antiracisters hykleri, når de kun kan mobilisere modstand over for nogens racisme, men ikke andres. Svenske racister er forbrydere, indvandrerracister taler vi ikke om. Det er det, Dan Parks billeder rejser en kritik af.

Meningen fra voldsmændenes side er naturligvis at skjule den kritik for offentligheden, som værkerne indeholder. Men det er utåleligt, at rammerne for, hvad der kan forekomme af meningsudveksling, skal sættes af de mest intolerante i vores samfund.

Med denne sag er der sket en udvidelse af kampzonen inden for de seneste uger. Indtil da var det islamister, der plæderede for censur på områder, der angik visuel religionskritik af islam i form af karrikaturer. Nu er zonen udvidet til, at de voldelige anti-racister, der reelt propagerer racisme i en ny form, også nedlægger veto over for meningstilkendegivelser, som kritiserer deres politiske positioner.

Man må forholde sig rationelt til frygten for vold. Men selve dette ulovlige og voldelige censurkrav gør, at politikere ikke bare kan ignorere denne undtagelsestilstand i offentligheden, der reelt er tale om. Man må markere, at voldsmænd ikke kommer videre med deres trusler, og derfor sørge for, at Dan Parks billeder bliver udstillet.

I den forbindelse er det afgørende at pointere over for socialdemokraterne på rådhuset, at en udstilling på ingen måde indebærer, at man dermed blåstempler Dan Parks værker, som afvisningen tidligere var begrundet med. Formålet er derimod alene at give offentligheden mulighed for selv at bese dem og tage stilling.

Fri Debat vil genansøge om at udstille alle billederne - undtagen dem, der viser islams profet, da vi frygter voldelige anslag. Alt dette er rationelt begrundet i erfaringerne siden 2006, og det behøver vi ikke argumentere for. Men med udvidelsen af kampzonen er det nødvendigt, at vi markerer os over for de nye aggressioner mod ytringsfriheden.

Det kan kun gøres ved at udstille værkerne. Men det kan ikke være en opgave for private borgere at agere vagtværn for at hævde retten til ytringsfriheden. Det er en opgave, som kun kan løses af myndigheder og politikere. Og derfor er det på tide, at socialdemokraterne på Københavns Rådhus vågner op og genovervejer deres nej til at udstille Dan Parks billeder.

En sådan udstilling i offentligt regi vil være en umisforståelig markering af, hvor man står i slaget om, hvor langt man kan nå ved hjælp af voldelige trusler mod private borgere for deres meningstilkendegivelser.