Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Udsendt tomgangssnak

Lisbeth Knudsen: Dramaet i Toulouse i Frankrig, henrettelserne af syv mennesker og jagten på seriemorderen Mohamed Merah rummer alle de ingredienser, der skal til, for at skabe en historie, som vækker hele den globale medielandsby til live.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygt, forfærdelse, afsky, eftertænksomhed, mistro, lettelse over at det er overstået og sammenhold mod ondskaben. Alle følelser er i spil. Vi føler med de familier, som havde børn i den jødiske skole, som blev udsat for en massakre. Når sådan en begivenhed kører, så følger de fleste af os med i nyhederne intenst. Når man kommer rundt omkring til møder, så er det situationen i Toulouse, der tales om.

Man skal lige høre det sidste nye. Medierne strømmer til med såkaldte live-reportere, der kan give os indtrykkene og følge sagen til dørs time for time på TV. Således også TV2, TV2 News og DR. Disse udsendte live-reportere tilfredsstiller en stor efterspørgsel på nyt og gør utvivlsomt deres bedste for at komme frem til informationerne og levere varen til os. Andre reportere med politisk kyndighed sættes ind på at endevende konsekvenserne af Toulouse-drabene for den franske valgkamp og præsident Sarkozy. Det er alt sammen efter bogen - og dog.

Her er en appel til studieværterne på dansk nyheds-TV uden undtagelse. Ingen nævnt - ingen glemt. Vil I ikke nok være så rare at lade være med at spørge så dumt. De stakkels live-reportere får i en uendelighed spørgsmålet: Hvordan er situationen så i Frankrig lige nu? Stort spørgsmål for en reporter på gaden i Toulouse. Eller spørgsmålet: Hvad tænker franskmændene om det her? Jo der er 64,3 millioner af dem, så det er nok et stort spørgsmål.

Eller denne her: Hvad føler borgerne i Toulouse lige nu? Toulouse har næsten 400.000 indbyggere. Dette gør Toulouse til den fjerde største by i Frankrig efter Paris, Marseille og Lyon. Det er ikke nemt at vide. Eller denne her: Hvad er situationen lige nu? Sagt til en reporter, der befinder sig flere kilometer fra gerningsstedet, som ikke har nået at ringe hjem til København for at blive opdateret inden live-omstillingen. Jeg giver ugens store præmie til TV2s udsendte reporter, Olav Christensen, der på et sådant dumt spørgsmål om situationen lige nu - stillet klokken cirka 6 om morgenen - svarede: det ved jeg faktisk ikke, for jeg er lige stået op. Og som mange andre live-reportere i sådanne situationer lavede han sin stand up på en kulsort baggrund, der lige så godt kunne være taget i Tølløse som i Toulouse. Men TV2 viste da, at de var der.

Realiteten i meget direkte faldskærms-journalistik a la Toulouse-dækningen er, at det skal give nerve og demonstrere tilstedeværelse, men at kvaliteten af indholdet simpelthen er for ringe, og hjemmeredaktionen for dårlig til at bruge reporterne fornuftigt. I modsætning til live-reportager lavet af udsendte korrespondenter, som kan kombinere deres viden og indsigt med det, der foregår, som f.eks. mange af reportagerne fra det arabiske forår i Egypten eller fra Libyen. Vi vil gerne følge med i historierne i den globale landby - også når de er grusomme og skræmmende, men live-reportage-genren trænger til fornyelse og til flere folk som Olav Christensen, der tør svare fuldkommen ærligt på et dumt spørgsmål. Stop nu de spørge-trivialiteter og tomgangsspørgsmål.