Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Udflytning af arbejdspladser er ikke nok – brug bibliotekerne til at skabe balance

Ensomheden i Danmark vokser. Frygten og fremmedhadet vokser. Den sociale ulighed vokser, og storbyerne har vokseværk, mens mindre byer sygner hen. Der er tydeligvis noget galt med balancen og sammenhængskraften i Danmark.

Udflytning af arbejdspladser er regeringens bud på en løsning, men det kan ikke stå alene. Skal balancen genoprettes, må vi starte et andet sted. Lad mig fortælle en historie.

Det er onsdag eftermiddag, og vi befinder os på et bibliotek i en mellemstor kommune. Udenfor er det mørkt og vintervådt. Ind træder en lille familie, mor og to små drenge.

»Har I brug for hjælp?« spørger moren på forsigtigt dansk, mens drengene hjemmevant stormer mod børneafdelingen. Hun får stukket en stak servietter i hånden af en ældre herre, der er i fuld gang med at dække et 35 meter langt bord til aftenens fællesspisning. Om en halv time vil her være fuldt af spisende, snakkende, smilende mennesker, men lige nu er det kernen af frivillige, der er i gang med at forvandle et helt almindeligt mellemstort folkebibliotek til et kulturelt folkekøkken.

Hele byens rum

Maden til aftenens fællesspisning ankommer og bæres ind af en ældre mand, der troligt lægger bil, tid og armkræfter til. Han går og småsnakker med kokken, en ung flygtning, og med dem ankommer en skøn duft af eksotiske krydderier. Duften lokker nysgerrige til, der slår sig ned ved langbordet og falder i snak.

Dette billede gentager sig onsdag efter onsdag. 150-200 meget forskellige borgere møder op på biblioteket og deler et måltid. Der er ingen tilmelding. Alle, der har lyst til selskab, kan bare møde op. Og det gør de. Mødre med tørklæde, studerende, flygtninge, pensionister, småbørnsfamilier, enlige, hjemløse og mennesker med handikap.

Arrangementet bringer folk fra forskellige bydele sammen, nedbryder fordomme og bekæmper ensomhed. Biblioteksrummet er perfekt til at gøre netop det, fordi det er hele byens rum. Her har alle lige adgang. Fællesspisningerne viser, at det kan lade sig gøre med simple greb at skabe et bedre lokalsamfund. For mig er det her, sammenhængskraften udspringer. I mødet mellem høj og lav, ressourcestærke og nydanskere, ældre og yngre osv.

Balance skabes ikke kun ved at flytte akademikerjobs til provinsen.

I supplement til udflytningen af statslige arbejdspladser bør regeringen opfordre kommunerne til at genetablere de hundredvis af biblioteksfilialer, der er lukket i de sidste ti år. I rigtig mange lokalsamfund er biblioteket forsvundet og med det muligheden for mødet med dem, vi ikke ligner.

Lad os komme fordomme til livs, skabe levende lokalsamfund og få Danmark i balance.

Sarah Elizabeth Hvidberg er bibliotekar.