Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Udenrigspolitik er både interesser og værdier

»Danmarks indsats i verden kan og skal gøre en positiv forskel. Og det ændrer det forhold, at vi skal bruge vores begrænsede midler fornuftigt, ikke det mindste ved.«

Mette Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark står i dag over for store udfordringer internationalt. Mellemøsten står i brand med store flygtningestrømme til følge. Rusland udviser en stadigt mere aggressiv adfærd, og vores suverænitetshåndhævelse i Arktis er udfordret. Det er derfor vigtigt at se på, hvordan vi bedst udnytter vores udenrigs- og sikkerhedspolitiske ressourcer.

Derfor bliver det også interessant, når regeringens særlige undersøger, fhv. ambassadør Peter Taksøe-Jensen, kommer med sin udredning af den danske udenrigspolitik. Alt tyder dog på, at konklusionen bliver meget entydig: At Danmarks udenrigspolitik fremover skal have et ensidigt fokus på snævre danske egeninteresser, og at vi dermed skal se bort fra vores værdier og idealer, som ellers i mange har været en vigtig del af vores udenrigspolitik. Det vil vi gerne advare imod.

Vi er enige i, at vores udenrigspolitik selvfølgelig skal være interessebaseret, og at vi altid skal have vores lands sikkerhed og velstand i fokus. Alt andet ville være uholdbart. Men for os er det en helt igennem falsk modsætning, at Danmark skal vælge mellem enten at varetage egne interesser eller at kæmpe for vores værdier, ligestilling, demokrati og menneskerettigheder. Tværtimod er Danmarks internationale engagement både med til at gøde håbet om mere stabilitet og mindre håbløshed og ekstremisme i verden – samtidig med, at vores engagement giver os større indflydelse og vores virksomheder større eksport i den nye verdensorden.

Vi er derfor ikke i tvivl om, at vi fortsat skal føre en udenrigspolitik, der forener vores nationale interesser med vores ideal om at forandre verden til det bedre. Det har været ledestjernen for dansk udenrigspolitik i mange, mange år. Og det vil vi holde fast i, at Danmark fortsat skal.

Et menneskeliv er ikke mere værd i vores del af verden end andre dele af verden. Mellemøsten er et godt eksempel. Her bekæmper vi terrororganisationen ISIL både på grund af truslen mod Danmark og for at sikre, at de tusinder af syrere og irakere, som er drevet på flugt, kan vende hjem. Det kræver vilje til at sætte hårdt mod hårdt, men også genopbygning af de befriede områder og en humanitær indsats for Mellemøstens mange flygtninge. Her forener vi vores interesser og værdier. Og det vil vi værne om.

Det er også derfor, at vi ønsker at styrke indsatsen i nærområderne. Millioner af mennesker er på flugt fra krige og ødelæggelse. Det er vores ansvar – sammen med resten af verden – at yde dem beskyttelse, sikre husly og mad på bordet. Tilstrømningen af flygtninge og immigranter til vores lande udfordrer naturligvis også vores nordiske velfærdssamfund.

Forudsætningen for, at færre kommer til Europa, er imidlertid, at vilkårene i nærområderne bliver mærkbart bedre, så færre behøver at flygte for at leve. Og det kræver international solidaritet. Derfor er det vores klare overbevisning, at vi både i Danmark, EU og FN fremover skal styrke indsatsen i nærområderne massivt.

Danmarks indsats i verden kan og skal gøre en positiv forskel. Og det ændrer det forhold, at vi skal bruge vores begrænsede midler fornuftigt, ikke det mindste ved. For os er det en kunstig modsætning at skulle vælge mellem vores værdier og vores interesser.

Vores opfordring til regeringen er derfor klar. Lad ikke morgendagens udfordringer få os til at glemme det fundament, Danmarks indsats i verden er bygget på.