Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ud med klichéfyldte kvindebladshadere

Tine Bendixen: I min fortolkning er søstersolidaritet ikke mindst gensidig respekt og plads til forskellighed - det vil sige: man mobber da ikke kvinder, der læser kvindeblade, vel?

Hvorfor angriber man kvinder for at læse blade, som man slet ikke kender? Hvorfor stemples kvindeblade som fordummende, når det åbenbart ikke er fordummende, når mænd læser magasiner, spørger Tine Bendixen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Goddag, jeg ved ikke, om jeg må få ordet, for jeg er åbenbart en paria: Jeg arbejder på et dameblad. Det virker også på forhånd omsonst at kaste sig ind i en ordkamp hovedsagelig ført i visse selvforherligende kredse, hvor det er en vedtaget sandhed, at kvindeblade er det ondes moder. De skal bekæmpes. Som foie gras. Sukker. Pels. Ftalater. Rygere. Overvægtige. Cykelhjelmsfornægtere. Og måske endda - en bestemt type kvinder? Men Yildiz Akdogans uintelligente indspark »Ud med klichéfyldte kvindeblade« i tirsdagens avis var dråben efter en lang, fordomsforpestet, kvindenedgørende og uskøn debat.

Jeg er journalist på Femina og har sammenlagt arbejdet næsten 20 år på kvindeblade, så jeg vover at påstå, at jeg ved, hvad jeg taler om. Og mærkeligt nok synes kvindebladsbekrigerne at slås mod en indgroet og fordomsfuld forestilling om kvindeblade. Hvad skal man f.eks. sige, når en selvbestaltet livsstilsekspert som Anne Sophia Hermansen bruger Femina som rædselseksempel i en TV-debat om kvindeblade og efterfølgende erkender, at hun ikke har læst bladet i flere år?

Kvinders liv er facetterede og i konstant forandring. Det er Femina også. Yildiz Akdogan, der fortæller, at hun »aldrig køber dameblade«(!) - efterlyste med afsæt i 8. marts intelligente og debatskabende kvindeblade. Hun kunne eventuelt læse næste uges Femina, hvor vi i anledning af lige præcis 8. marts bringer en indigneret og debatopfordrende artikel om den eksisterende uligestilling i det danske samfund.

Kvindebladsbekrigerne efterlyser politisk engagement. Vi har interviewet Manu Sareen, Margrethe Vestager og Lene Espersen til Femina og bragt artikler om kunsten at bruge sine penge med social ansvarlighed - og huske at forholde sig kritisk til virksomhedernes kommercielle interesse i at optræde som socialt ansvarlige.

Lige om lidt går vi tre markante kvindelige debattører på klingen. Sørine Gotfredsen indleder skarpt debatten. Og ja, vi har selvfølgelig også boligstof, mode, mad, skønhedsprodukter fordi kvinders liv ikke er entydige.

Underligt nok hæfter man sig overhovedet ikke ved, at meget afhænger af konteksten. Aviserne har i årevis stjålet livsstilsstoffet fra kvindebladene - i avisernes vedtaget seriøse kontekst er det helt okay at skrive om ernæring, mode, populærkultur, sex, doku-drama, følelser Gør man nøjagtig det samme i kvindeblade, er det åbenbart kvindeundertrykkende og fordummende?

Personligt har jeg i en periode som selvstændig leveret store interviews til både denne avis og til Weekendavisen. Jeg har ikke ændret skrivestil. Konteksten er bare en anden. Ergo kunne hovedparten af de artikler, jeg skriver i Femina, også stå i denne avis.

I Information skrev Katrine Hornstrup Yde for nylig en artikel om kvindeblade. Formentlig vil hun selv kalde det en analyse. Det var det ikke. Konklusionen var bestemt på forhånd. Med et fordomsindsovset højt lixtal forsøgte hun at skjule det faktum, at hun ikke anede en flyvende fis om, hvad hun skrev om. Helt morsomt var det, da hun sammenlignede 1960ernes tårnhøje kvindebladsoplagstal med nutidens langt lavere og konkluderede, at oplagsnedgangen er »udtryk for bladenes egen ineffektive og identitetsforkvaklende forestilling om ’damer’.« Dermed afslører hun en skrigende indsigtsmangel i det trykte og generelt oplagstrængte marked, hun selv er en del af. (De sidste 30 år har branchen vidst, at de trykte medier var under afvikling på grund af de elektroniske mediers udvikling). Interessant nok var den efterfølgende debat på nettet om Ydes artikel absolut ikke entydig - der var tilmed Information-læsere, der bad hende komme ud af elfenbenstårnet og erkendte, at de faktisk fik en hel del ud af at læse kvindeblade!Men det, der står tilbage, er et stort hvorfor? Hvorfor angriber man ikke på samme måde mænd for at læse (fordummende?) golfblade, motorblade, mandeblade med afklædte kom-og-ta’-mig kvinder?

Hvordan i alverden kan man føle sig i sin gode ret til at tilsvine hundredtusindvis af kvinder, der nyder deres blade hver uge - for det er jo det, man indirekte gør: Nedgør andre kvinder. Jeg lader forfatteren Jens Christian Grøndahl få det næstsidste ord fra et kommende interview i Femina:

»Der er en enorm bornerthed i forhold til kvindeblade. Jeg bliver også skudt i skoene, at jeg skriver for kvinder, der læser de her kvindeblade. Dels må man konstatere, at kritikerne ikke rigtig har kigget på kvindebladene, for mange af dem udmærker sig ved at rumme rigtig gode artikler om kvinders liv og livet i det hele taget. Noget andet er, at vi lever i et land, hvor vi har haft ligestilling i over 100 år og med rette er glade for og stolte af, at det forholder sig sådan. Og så kan man jo godt undre sig over, at det at have kvindelige læsere er noget man skal skamme sig over. Det er bizart, ikke?«

Yildiz Akdogan opfordrede i sit ’indspark’ til søstersolidaritet.

I min fortolkning er søstersolidaritet ikke mindst gensidig respekt og plads til forskellighed - det vil sige: man mobber da ikke kvinder, der læser kvindeblade, vel?