Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tyskland sikrer freden

Holger K Nielsen, Socialistisk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

9. april er det 75 år siden, at tyske tropper besatte Danmark. Perioden 1940-45 er blevet kaldt for »de fem onde år«, og sandt er det, at den tyske besættelse kom til at præge danskernes syn på Tyskland i mange år efter befrielsen. Også selvom Danmark ret beset var et smørhul i forhold til det nazistiske helvede, der udspillede sig i andre europæiske lande.

Der opstod en generel mistillid til tyskere, som kun til dels blev mildnet af, at de viste sig at være eksemplariske turister, som lagde mange penge, og som der aldrig var problemer med.

Den tyske fortid er ganske rigtig forfærdelig. Så meget desto mere bemærkelsesværdig er det, at Tyskland i dag er et af Europas mest stabile demokratier, og at det i dag er Tyskland, som spiller hovedrollen i bestræbelserne for at sikre fred i Europa. Det skal vi ikke være kede af.

Der kan siges meget om Angela Merkel – ikke mindst hendes stramtandede økonomiske politik, som medvirker til at holde Europa fast i krisen. Men i udenrigspolitikken er det hævet over enhver tvivl, at det er Tyskland, der får tingene til at hænge sammen, og som udgør en stabiliserende kraft i et stadigt mere ustabilt farvand.

Under Ukraine-krisen har Merkel og hendes udenrigsminister udvist en beundringsværdig – næsten stoisk – ro i håndteringen af en konflikt, der kan få store konsekvenser. Uden at lægge sig ned har Tyskland vedholdende fastholdt et forhandlingsspor i forhold til Moskva, også selvom Putin gang på gang har snydt på vægten.

Det største håb for en løsning ligger i Minsk-aftalen, men den var aldrig blevet til virkelighed, hvis ikke den tyske regering havde presset på med forhandlinger og konsekvent manet til besindighed, når andre aktører i deres retorik har talt konflikten op.

Angela Merkel har i utvetydige vendinger taget afstand fra alle tanker om levering af våben til Ukraine. Det er tanker, der har levet i den ukrainske regering og hos amerikanske republikanere.

Flere våben vil uvægerligt optrappe konflikten, og gøre den mere langvarig. Rusland vil forøge sine våbenleverancer til de østukrainske oprørere, og flere våben vil ikke give et momentum til Kiev-regeringen. Kampene vil fortsætte, men i en mere brutal udgave. Det kan ikke gentages ofte nok: Der findes ingen militær løsning på Ukraine-konflikten. Derfor vil Tyskland fortsætte det solide diplomatiske arbejde, der er så vigtigt.

For 75 år siden sikrede Tyskland krigen. I dag sikrer Tyskland freden. Vi skal være glade for det Tyskland, vi kender i dag.