Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tryghed handler om mere end krudt og kugler

»I det hele taget er det på tide, at forsvarets rolle og kondition kommer til debat, også selv om det er på en dyster baggrund som sikkerhedspolitisk ustabilitet i vort nærområde.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens oplæg til nyt forsvarsforlig er der lagt op til en (desværre) tiltrængt styrkelse af forsvaret med en ny brigade i hæren, flere værnepligtige og – populært sagt – mere krudt og kugler. Hermed besvares russisk uforsonlighed og amerikansk krav om, at flere NATO-lande forøger forsvarsbudgettet. Men er det nødvendigvis mere isenkram, der er brug for?

Jeg har fuld tillid til Værnsfælles Forsvarskommandos vurderinger af behovet for nyt materiel, hvis de tre værn kan blive enige om prioriteringen… MEN forhåbentlig kommer forsvarsforhandlingerne også til – i højere grad – at handle om, hvordan vi forsvarer os imod f.eks. cyberangreb, som kan lamme vigtige samfundsinstitutioner og centrale virksomheder, hvordan vi styrker vor berømmede evne til kreativt lederskab i internationale aktioner, og hvordan et forsvar i det hele taget kan bidrage til tryghed samt udvikling og velstand.

Moderne ledelse

Første gang, jeg hørte om moderne ledelsesprincipper og krisehåndtering, var som ung KUer i midten af 1970erne, hvor nu afdøde oberst Per Svensson fra Forsvarets Center for Lederskab på den konservative kursusejendom Rolighed forberedte os ungdomspolitikere på kravene til ledelse, organisatorisk og politisk. Senere har jeg i erhvervslivet mødt mange af Svenssons elever, officerer, som efter måske en halv snes års karriere i forsvaret har valgt lederstillinger i den private sektor.

En massiv forøgelse af bevillingerne til forsvarets svar på virksomheders CSR- og HR-funktioner, herunder Forsvarsakademiet, kan altså tjene flere og bredere formål. Ikke kun på længere sigt, når erhvervslivet kan drage nytte af uddannelse og forskning, men også på forkant. Hvis forsvaret i endnu højere grad bliver en attraktiv uddannelses-, ledelses- og forsknings-institution, gerne med IT-udvikling som en af højprioriteterne og i tæt samarbejde med universiteterne, styrkes et uddannelses-alternativ med perspektiv – og i vore alles tjeneste og interesse!

I det hele taget er det på tide, at forsvarets rolle og kondition kommer til debat, også selv om det er på en dyster baggrund som sikkerhedspolitisk ustabilitet i vort nærområde. Og forsvarets ledelse og medarbejdere er velkommen til at bidrage, som vi de seneste år har set politiet udvise større åbenhed og være rigtigt dygtige til at håndtere medierne. Vor tryghed kommer ikke af sig selv og kan heller ikke alene købes i form af større bevillinger til mere isenkram. Kommunikation om trusselsbilledet og forsvarets arbejde er og bliver forudsætningen for den folkelige opbakning bag vort nødvendige forsvar. Her kan et styrket Forsvarsakademi spille en central rolle.

Og hvis det kan skabe større forståelse for en sådan prioritering, at institutionen placeres i provinsen, sågar i Herning, så lad det ske!