Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tryghed frem for alt

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis jeg husker rigtigt, havde Det Konservative Folkeparti ved NATO-valget i 1988 en plakat med teksten »Tryghed frem for alt«. Dengang – ved det, der også er blevet kaldt »Atomvalget« – handlede det om Danmarks sikkerhedspolitik, og daværende statsminister Poul Schlüter fik med valget gjort op med det såkaldte alternative, udenrigspolitiske flertal.

Terroraktioner som den seneste i Stockholm, udviklingen i Syrien, Putin i Moskva, Trump i Washington, Erdogan i Tyrkiet, Brexit og risikoen for politisk ustabilitet i Frankrig skaber tilsammen en utryghed af nye dimensioner – eller sætter os tilbage til efterkrigstidens Cuba-krise og de sovjetiske invasioner i Ungarn og Tjekkoslovakiet. Her savner man en »Schlüter« til at skabe klarhed om Danmarks position, hvad angår både vor fremtidige tilknytning til EU og (økonomiske forpligtelse i) forhold til NATO. Tryghed frem for alt.

Men tryghed for den enkelte dansker handler ikke »bare« om nationens sikkerhed, selv om fred for krig må være vigtigere end så meget andet. Tryghed i hverdagen handler om at undgå kriminalitet, hvorfor der blandt vælgerne altid er opbakning at hente til krav om mere politi og hårdere straffe, hvad der også forklarer justitsministerens stigende popularitet.

Tryghed for den enkelte handler om høj beskæftigelse og derfor tillid til, at erhvervslivet investerer, og det gør virksomhederne kun, hvis de ikke risikerer politiske omvæltninger, men har stabile rammevilkår.

Tryghed for familierne handler i den grad også om, at man trygt kan foretage sit livs største økonomiske dispositioner, f.eks. køb af fast ejendom, uden risiko for brandbeskatning. Og tryghed for os alle handler om at have et socialt og sundhedsmæssigt sikkerhedsnet.

For mig er tryghed et altafgørende politisk mål, men også et middel til at opnå andre politiske mål. Jeg påskønner i den grad ytringsfrihed, men den hjælper ikke ofrene for gasangrebene i Syrien. Jeg påskønner fri konkurrence, men ikke monopolkapitalisme. Jeg byder friskoler og privathospitaler velkommen, men ikke på bekostning af folkeskolen og det offentlige sygehusvæsen. Tryghed frem for alt.

Derfor er jeg – som alle andre boligejere – også spændt på, hvordan forhandlingerne om ny boligbeskatning ender. Det er den slags, som for alvor kan flytte stemmer, og flere partier har et nærmest religiøst forhold til boligpolitik – og dobbelt op, når det gælder beskatningen af bolig.

Men også her må det handle om tryghed frem for alt. At vi boligejere ikke kommer til at betale mere i ejendomsskatter end i dag, medmindre det er af samfundsskabte og – bemærk dette – realiserede værdistigninger. Kræver overgangen til en mere retfærdig ejendomsbeskatning en periode med rentefri indefrysning, kan det være prisen værd fremfor fortsat utryghed.

I det hele taget er forudsætningen for sund fremdrift for de fleste, at tilværelsen ikke bliver et lykkespil.