Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Trusler og vold er blevet hverdag

Politisk relateret vold og trusler er blevet en del af hverdagen i Danmark. Forleden blev den tidligere justitsminister, Morten Bødskov, slået ned. Det samme har Rasmus Jarlov, Pia Kjærsgaard og Liberal Alliances Ungdoms tidligere næstformand, Nicolai Oster, også prøvet. Zenia Stampe og Mai Mercados ufødte børn ønskes døde og begge politikere trues på livet.

Mersiha Cokovic: »Det, jeg finder endnu mere skræmmende, er, at vi er ved at vænne os til trusler og vold. Ikke blot i den offentlige debat, men også at folks liv er i fare. Vi har efterhånden forsonet os med, at folk, der er truet på livet, går under jorden, mens gerningsmanden lever sit liv, som om intet er hændt.«  FOTO: SCANPIX
Læs mere
Fold sammen

Jeg er ved at gøre mig klar til et oplæg med den amerikanske ambassadør. Jeg har nu, efterhånden, jagtet ham i adskillige måneder. En af hovedårsagerne var (udover hans travle kalender) ambassadørens sikkerhed. Den, i forvejen lange, sikkerhedsprocedure er nu blevet endnu mere skærpet, siden de seneste terrorangreb i hhv. Paris og Bruxelles. Det slog mig, at jeg fandt det ganske normalt, at et menneske skal beskyttes i så høj grad, blot fordi vedkommende repræsenterer USA. Jeg er, sørgeligt nok, også ved at vænne mig til den massive personbeskyttelse af adskillige politikere, forfattere og kunstnere, grundet deres politiske holdninger og budskaber.

 

I sidste måned overværede jeg en debat, hvor halvdelen af panelet var under PET-beskyttelse. Blandt andet Flemming Rose, der for næsten et årti siden var kulturredaktør på en avis, der offentliggjorde Muhammed-tegningerne. Han er også truet på livet den dag i dag. Det samme gjaldt Lars Vilks og Naser Khader. De flotte, unge og maskinpistol-bevæbnede mænd, der ledsager dem, er ved at blive fast inventar ved debatter og events, arrangeret af folk, der er stemplet som højrefløj i udlændingedebatten. En bås jeg også er blevet sat i.

Politisk relateret vold og trusler er blevet en del af hverdagen i Danmark. Forleden blev den tidligere justitsminister, Morten Bødskov, slået ned. Det samme har Rasmus Jarlov, Pia Kjærsgaard og Liberal Alliances Ungdoms tidligere næstformand, Nicolai Oster, også prøvet. Zenia Stampe og Mai Mercados ufødte børn ønskes døde og begge politikere trues på livet. Jeg har også været en af de heldige, der får detaljeret beskrevet, hvad der vil blive gjort ved mig, når vedkommende en dag finder mig. Ikke mindst, da nogle personager fra bosniske medier udstillede mig som førende islamofob, der har taget kampen op mod flygtninge i Danmark.

Men hvor kommer denne afstumpede, primitive opførsel fra og hvor langt må man gå, før ens liv bliver truet og man skal til at se sig over skulderen? Jeg ved ærligt talt ikke, hvad der vækker den slags i folk. Men især når man tager emner som indvandrere og flygtninge, beskæftigelse og nu også fri hash op, sætter det folks blod i kog.

Det, jeg finder endnu mere skræmmende, er, at vi er ved at vænne os til det. Ikke blot i den offentlige debat, men også at folks liv er i fare. Vi har efterhånden forsonet os med, at folk, der er truet på livet, går under jorden, mens gerningsmanden lever sit liv, som om intet er hændt.

Jeg er et meget liberalt menneske. Og jeg synes, at vi skal lovgive så lidt som muligt, men når folks liv er i fare og den personlige frihed bliver indskrænket, er jeg parat til at tage det et skridt videre. Jeg synes, at den danske terrorlov burde omfatte den slags trusler mod folks liv. Det skal ikke være livsfarligt at slå en status op på sociale medier, uanset hvor idiotisk den måtte være. Og vi skal ikke tage for givet, at voldsmænd og primitivister sætter dagsordenen i vores tilværelse. Vi må værne om vores ytringsfrihed. Også for dem, vi er stærkt uenige med.