Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Trumps »ynkelige« vælgere

Donald Trump Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINICK REUTER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget tyder på, at Donald Trump taber valget. Men man kan ikke være sikker, for han har tidligere formået at genvinde det tabte. En stor del af vælgerne har ikke besluttet sig, og meningsmålingerne er heller ikke for pålidelige i det her valg. Så det kan tænkes, at det bliver marginaler, der afgør valget i enkelte stater.

Trump er ikke republikaner. Det har han faktisk heller ikke hævdet, at han er. Partiet var bare det ledige på markedet, fordi det var åbenlyst, at Hillary Clinton ville stille op for demokraterne.

Trump tog chancen, forsøgte at tillære sig nogle enkelte af partiets konservative kerneværdier, blæste dog på det meste og satte sin egen dagsorden, som i den grad har virket. Trump har fået debatten til at handle om de svagheder, det amerikanske system er så rigt på, hvor rigtig mange føler sig smidt ud af arbejdsmarkedet på grund af globaliseringen og automatiseringen. Det er lykkedes ham at give »de ynkelige«, som Clinton kalder dem, en stemme, og han har først og fremmest sat fokus på, at det politiske system i Washington rent faktisk ikke fungerer. Det er der mange grunde til. Men samarbejdet mellem de to store partier har bare ikke været eksisterende under præsident Barack Obama.

De fleste amerikanere stiller spørgsmålet: Hvad sker der, når Trump taber? For det gør han med en ret stor sandsynlighed. Vil hans trofaste støtter – de »ynkelige« – rejse sig i protest.

Der vil nok være nogle protester. Men forhåbentlig varer de ikke længe. En ting vil dog blive en topprioritet for præsident Clinton. Og det er at tage Trumps vælgere endda meget alvorligt. De har mistet deres job, deres selvrespekt, og de forventer af deres kommende præsident, at en række reformer bliver gennemført – reformer, som tilgodeser udvikling, uddannelse og ikke mindst job. Som vel at mærke er tilgængelige også for folk, der ikke har en lang videregående uddannelse. Det bliver Clintons udfordring. Hun arver en dagsorden fra Trump, som aldrig ville have været der uden ham.

Trump flytter således med ind i Det Hvide Hus i januar 2017. Hvis ikke fysisk, så åndeligt. For USA har ikke råd til at efterlade millioner af arbejdsduelige mennesker uden job og værdighed.

Arven efter Trumps kampagne er tung og drejer sig ikke kun om job og uddannelse. Men også om at genskabe visionen om, at USA er »den lysende by på højen«, som republikanernes præsident Ronald Reagan så malende beskrev USA i 1980erne. Uden denne grundlæggende tanke om, at USA er exceptionel i en kaotisk verden, vil amerikanerne være i en identitetskrise. USA er en nation med visioner og et ønske om at gøre en forskel.

Clintons opgave bliver at samle amerikanerne. Hun skal også fjerne sporene efter de negative sider af Trumps kampagne. Det har ikke være smukt. Det har været en grim valgkamp, som langt fra er overstået endnu, og hvor udfaldet stadig er åbent.