Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Trump og den gode løgn

Menneskets liv er baseret på instinkter, følelser, myter og åbenbaring. Det har Trump forstået, derfor lyver han. Han lyver den gode løgn.

Søren Hviid Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trump lyver, og han ved det, vi ved det, hele verden ved det, og det er godt. Det er godt, at man nogle gange lyver, nogle gange er løgnen det eneste gode, man som politiker kan gøre. Den antikke græske filosof Platon skrev i sit hovedværk »Staten«, om den »noble løgn«. Den løgn som er nobel, fordi den er med til at sikre samfundets sammenhængskraft. En løgn kan være om, hvordan samfundet i tidernes morgen blev skabt eller erobret af stammen eller befolkningsgruppen. Et samfund behøver myter og forestillinger, og mange gange kan disse myter ikke tåle at blive kritisk evalueret eller undersøgt, fordi det så viser sig, at de netop er baseret på usandheder og fejlagtige opfattelser. Men ikke desto mindre er disse myter nødvendige, fordi de skaber en fælles referenceramme for borgerne, og derfor kan skabe solidaritet og fællesskab. Så løgne kan have gode og positive egenskaber.

Når Trump lyver, har det måske sin oprindelse i denne opfattelse af løgnens formål, den noble løgn. Ligesom dengang behøver moderne samfund nogle myter, som man kan samles om, og som giver mening og retning for den enkelte borger. Det gælder selvfølgelig også det amerikanske samfund. Trump behøver en ny fortælling, en fortælling, som skal understøtte hans politiske projekt. Et projekt, der har til formål at rekonstruere det amerikanske samfund efter folkelige og konservative principper. Han behøver en modfortælling til Obamas fortælling. Obamas fortælling var en myte om amerikanerne, hvori indgik destruktionen af traditionelle kristne værdier og en forherligelse af diverse minoriteters identiteter og rettigheder. Trumps fortælling er den modsatte. Her hyldes kristne traditionelle værdier, og man dyrker ikke homoseksuelle, radikale feminister, Black Lives Matter-aktivister og lignende særlige identiteter.

Politik er helt grundlæggende baseret på myter og fortællinger, der meget ofte ikke er sande i en videnskabelig forstand. Begreber som sandt/falsk eller godt/ondt hører ikke til i den politiske sfære. Sandt og falsk hører til videnskabens verden, og godt og ondt hører til i vores private moralske sfære. Politik er at bevare eller forandre givne værdier eller institutioner i samfundet, og dertil behøver vi noget andet, nemlig nogle opbyggelige fortællinger og myter. Det er en indsigt og lære, som Trump om nogen har lært. Når Trump lyver, så er det fordi hans politiske projekt behøver en myte omkring hans præsidentskab. Mennesket agerer på baggrund af sine følelser, følelser, der ikke umiddelbart kan kommunikeres eller rationaliseres, og netop derfor er myter og fortællinger gode mobiliseringskanaler. For myterne kan appellere til vore følelser og instinkter på en langt mere effektiv måde end »facts«, statistikker og logik. Ja, vi kan ikke komme udenom, at menneskets liv er baseret på instinkter, følelser, myter og åbenbaring, og dermed knytter der sig også et håb for borgerne. Et håb om at genfinde mening og at blive hørt og taget alvorligt. Det har Trump forstået, derfor lyver han. Han lyver den gode løgn.