Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Trudeaus store opgave: »Der bliver noget at holde sammen på«

Alle tre canadiske partier - de Liberale, NDP og Bloc Québécois - sagde, at de vandt valget, skønt de alle tabte.

»Det tankevækkende ved valget i Canada var, hvor meget det ligner valget i Danmark. De diskuterer såmænd det samme, som vi gjorde i Danmark,« skriver Hans Hauge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephane Mahe

Der var valg i Canada 21/10. Det går vi ikke så meget op i i Danmark. Det tankevækkende ved valget i Canada var, hvor meget det ligner valget i Danmark. De diskuterer såmænd det samme, som vi gjorde i Danmark. De deler sig på samme måde. Canadakortet ligner danmarkskortet.

Justin Trudeau fra de Liberale mistede over seks procent af stemmerne. To tredjedele af canadierne stemte ikke på ham, så han fortsætter som premierminister med en mindretalsregering. 157 pladser fik de. De Konservative fik flest stemmer (34,4 procent), men kun 121 pladser. Sådan er valgsystemet. De Liberale vandt på stemmer fra Ontario og fra Quebec. De har ingen støtte i vesten.

Det venstreorienterede NDP (Jagmeet Singh-Democrats) gik tilbage. Det ledes af Jagmeet Singh, som er sikh og bærer en farverig turban. NDP appellerer til unge »racialiserede«, som det hedder. Det var lidt af et problem for Singh at føre valgkamp i Quebec, for de har en lov, Bill 21, som forbyder at bære religiøse symboler i det offentlige. Alle de tre partier sagde, at de vandt valget, skønt de alle tabte.

Bloc Québécois, lederen hedder Yves-François Blanchet, fik et godt valg. De er tilbage, og BQ er nationalistisk og økologisk. Alle advarede imod dem, for de vil have en ny folkeafstemning a la Skotland om at forlade Canada. De råber »C’est nous«. Det er os. De er virkelig dem og os-folk.

Hans Hauge Fold sammen
Læs mere

Klimaet har spillet en mindre rolle. De Grønne fik ikke et godt valg. Valget stod, sagde man, mellem Mr. Delay (Trudeau) og Mr. Deny (den konservative leder Andrew Scheer). I Canada har de et stram kurs-parti: Canadisk Folkeparti, PPC. Lederen Maxime Bernier har været udenrigsminister, men han kaldes racist og nationalist, og han kom ikke ind. Der er forbindelse mellem Stram Kurs i Danmark og PPC. Rasmus Paludan har været i Canada og deltaget lidt.

Valgkampen blev beskrevet som »nasty« og politikere som »bums«. Trudeau gik tilbage på grund af »blackfacing«. Canadas udgave af mexicanerhatte gange tusind. Når han alligevel fik relativt mange stemmer, er det alene, fordi venstrefløjen ikke ville have en konservativ premierminister. De Konservative havde glemt at fortælle, at Scheer også var amerikansk statsborger, og canadiere bryder sig ikke om amerikanere. En canadier var oprindelig en englænder, der ikke ville være amerikaner og en franskmand, der ikke vil være englænder.

»Alberta er Canadas Sønderjylland.«


Det er en kliche at beskrive alle lande som splittet. Tænk på UK eller USA. Hvilket land er ikke splittet? »A Country Divided,« lyder klagen i Canada. Hvordan splittet? Land mod by. Virker det ikke bekendt? Østcanada er rødt (liberalt), mens Vestcanada, dvs. præriestaterne, er blåt (Konservativt). Alberta er Canadas Sønderjylland.

Men der er sket noget nyt: fænomenet Wexit. Det er den konservative højborg, Alberta, som nu vil bryde ud af Canada. Så måske er Canada faktisk splittet. I øst vil Quebec ud og i vest Alberta. Der bliver noget at holde sammen på for Trudeau, hvis motto er »Canada Is Back«.

Hvor har landet mon været?