Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tror du virkelig, at dit barn har lyst til at blive delt på nettet?

»Hver dag poster velmenende forældre billeder af deres børn smurt ind i mad, på første skoledag, i gang med at spille guitar kun iført underbukser osv.« Modelfoto Fold sammen
Læs mere

For nylig sad min ni-årige søn og spillede guitar. Uden at tænke nærmere over det, tog jeg et billede og postede det på Instagram. Og jeg gjorde det uden et sekund at overveje, om min søn overhovedet har lyst til, at mine »følgere« skal se ham sidde i underbukser og øve guitar.

I lyset af #MeeToo og Umbrella-sagen bør det stå klart for alle, at internettet er ukontrollerbart og ubarmhjertigt, og at det har en hukommelse som en elefant. Men har vi lært noget? Min søn kan jo umuligt tage stilling til, om han vil have det billede liggende på nettet om ti år, når han skal søge job eller fortælle en hurtig røver om, hvordan han lærte at spille guitar på bare ti minutter.

Hver dag poster velmenende forældre billeder af deres børn smurt ind i mad, på første skoledag, i gang med at spille guitar kun iført underbukser osv. En uskyldig tilkendegivelse af, at forældre elsker deres børn og gerne vil fortælle os andre, at netop deres børn er ekstra søde og sjove.

Men har børnene overhovedet lyst til at skulle være sjove og søde rekvisitter i forældrenes SoMe-glansbillede? Vil vores børn ti år fra nu synes om, at der vil kunne findes billeder af dem i diverse pinlige/sjove/nuttede situationer?

Flere arbejdspladser bruger personlighedstest og baggrundsundersøgelser, inden de ansætter. Bør vi så ikke afholde os fra at undermimere vores børns muligheder for at skabe deres eget narrativ om, hvem de er?

Derfor, kære, velmenende forældre. Internettet er som en kæmpe opslagstavle, alle i verden kan se. Det, du sætter op på den, bliver ved med at være der. Så tænk på dit barn ti år fra nu, næste gang du poster. For hvordan skal dit barn ellers lære det?