Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Trold der vejrer kristenblod

Kathrine Lilleør: Væk med kunst, der diskriminerer kristen tro. Folk fra Indre Mission, frikirker og den karismatiske bevægelse Oasen vil ikke finde sig i, at et billede af Niels Hansen Jacobsens skulptur »Trold der vejrer kristenblod« fra 1896 skal pryde et nyt stort byggeri i billedhuggerens hjemby, Vejen.

Kathrine Lilleør, sognepræst, ph.d. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skulpturen, der i årtier har været byens vartegn, er et af Hansen Jacobsens fremmeste værker, således har en afstøbning stået i Glyptotekets have i mange år. Bronzefiguren viser en mandslignende trold, der med den ene hånd holder sin hale og med den anden griber ud efter den (kristne) beskuer.

Niels Hansen Jacobsen har selv forklaret, at trolden er tænkt som et skræmmebillede på overtro og ondskab. Tilbage i 1896 prægede troen på trolde stadig folketroen, men Vejens fundamentalistiske kristne er enige om, at konteksten er ligegyldig. Skidt med det historiske perspektiv, talsmanden for den troldefjendske gruppe siger:

»Vi kan ikke se andet, end at man med gengivelsen af skulpturen signalerer noget kristendomsfjendsk.«

Man er vred over, at den er diskriminerende i forhold til en bestemt tro, slagfærdigt hedder det til sidst:

»Der er nok ingen, der kan forestille sig, at man ville slippe af sted med projektet, hvis trolden vejrede muslimsk blod eller hindu blod«.

Et tankevækkende synspunkt, der som en slyngveninde tager den røde bloks protest over DRs pligt til at formidle den kristne kulturarv under armen.

DR har altid skullet formidle »den danske kulturarv«, men det nye medieforlig pålægger DR også at formidle »den kristne kulturarv«. Det er Socialdemokraterne og SF så vrede over, at de vil have den kristne kulturarv fjernet, hvis de kommer til magten.

S og SF tror åbenbart, at al kristendom er fundamentalistisk kristendom. Det vil sige kristendom, der indskrænker sig til at læse Bibelen komma for komma.

Man ved tydeligvis ikke, at kristendom er gået fra slægt til slægt og har sat sig spor i politik, musik, litteratur - og skulptur. Det kristne budskab er altid blevet formidlet af lignelser, det vil sige af fortællinger og kunst i og uden for evangelierne. Skyld, skam, tvivl, tro, håb og tilgivelse set med Guds øjne er blevet udlagt gennem 2.000 år på mangfoldige måder. For kristendommen er ikke først og sidst Bibelen, men Guds kærlighed, der forkyndes ind i en konkret virkelighed.

Troen er derfor meget mere end et mur- og nagelfast fundament, den er levende og bevægelig. Fra århundrede til århundrede, fra menneske til menneske har man til alle tider lagt vægt på forskellige sider af evangelierne. Vores kulturarv bugner derfor af kristendom.

I den røde blok kan man godt lide dette med »den danske kulturarv«, men kan DR kun fortælle historien om Niels Hansen Jacobsen og hans trold, hvis vi ikke kalder det en oplysning om »kristen kulturarv«? En sådan udsendelse ville man så nok slukke for i Vejens kristelige hjem, hvor man tiltvinger sig ret til at være lige så spidst fornærmet over en bronzetrold som en minaret ved synet Muhammed-tegningerne.

Skam tage dem alle sammen. Et uskønt sammenrend af fundamentalister, socialdemokrater og folkesocialister, der åndløst bekræfter de mest indskrænkede fordomme om, hvad kristendom er.