Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tro dem ikke, når de siger, at I har alle muligheder - det har I ikke

Konfirmationssæsonen står for døren, om lidt siger tusindvis af unge konfirmander ja til Gud, inden mange af dem bliver bestrøet af en gaveregn. Berlingske har bedt en række debattører om at skrive en kort tale til årets konfirmander. En af dem er professor Svend Brinkmann.

Tillykke med den store dag! Tillykke med, at I er på vej til at blive voksne, myndige borgere i et af de bedste samfund, menneskeheden har frembragt.

Selv om det ikke altid ser sådan ud, er I heldige med at leve her, og I skal passe på det. Hvis jeres opdragere har levet op til deres ansvar, burde I kunne begå jer og trives her. Hvis de ikke har, er det deres – og ikke jeres – skyld.

Nogle af jer tror på Gud, og det er selvfølgelig, hvad konfirmationen handler om – en bekræftelse af dåben. Men konfirmationen er også et overgangsritual, der markerer voksenlivets spæde begyndelse. Og det er ikke let at være voksen, ej heller i Danmark.

Men det er den vej, det går – der er ikke noget alternativ, selv om nogle voksne forsøger at forlænge barndommen uendeligt. Det skal I lade være med. Men forstå, at voksenlivet kan blive markant bedre af at kaste nogle af tidens fejlagtige idéer bort:

Tro dem ikke, når de siger, at I har alle muligheder!

I har alle nogle muligheder, som I skal afprøve, men ikke alle muligheder. I er begrænset af alskens personlige og sociale faktorer, som I gør klogt i at kende til. Ellers vil I resten af livet slå jer selv i hovedet, når I fejler, fordi I ikke realiserede alle mulighederne. Det kan intet menneske. Glæd jer ved begrænsningen såvel som ved muligheden.

Tro dem ikke, når de siger, at I er jeres egen lykkes smed!

Man kan ikke blive lykkelig af at sætte sig selv først. Lykken er ikke et resultat af et valg, men kommer som en gave, når man mindst venter det – næsten altid i relationer til andre mennesker. Vær deres lykkes smed i stedet.

Tro dem ikke, når de siger, at I skal være robuste!

Livsmod opnås ikke ved at bilde sig ind, at man kan klare alt, men derimod ved at stå ved tilværelsens skrøbelighed. Menneskelig styrke er ikke at efterstræbe usårlighed, men at acceptere sin sårbarhed. Forstå at vi alle er i samme båd, for vi er alle sårbare, dødelige væsener, der bliver syge, gamle og hjælpeløse. Den erkendelse kan gøde jorden for medmenneskelighed.

Hurra for jer! Fremtiden er jeres, men den bliver bedst, hvis I lærer af fortiden. Glem ikke at lytte lidt til de gamle.

Klik på de fem links i artiklen for at læse de øvrige konfirmationstaler.