Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tre grønne væksttilbud

Vi kan ikke længere tænke landbrugspolitik, energipolitik eller transportpolitik for sig. For vores løsninger griber ind i hinanden. Det skal den nye regering tage hensyn til.

Det er tre simple bud på inspiration fra os til jer. Vi ved, der venter jer et stort arbejde, og vores tre bud giver ikke hele den grønne omstilling alene. Men vi tror på, at det er tre simple bud, der kan være med til at give os en god start på vej mod målet om grøn velfærd og vækst i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære regering

Først og fremmest tillykke med valget, og tillykke med regeringsgrundlaget. Vi vil gerne kvittere for, at den grønne omstilling gennemsyrer stort set hele grundlagets indhold. Regeringen har fremlagt ambitiøse mål for omstillingen i 2020, 2030, 2035 og 2050. Det er mål, som vi støtter, og vi noterer med glæde, at der er fokus på væsentlige områder som innovation, offentlig-private samarbejder og at det ikke bare skal være grønt, men også intelligent.

Vi vil kvittere med at arbejde stenhårdt for, at det kan lade sig gøre. Vi vil gerne være med til at sikre, den grønne omstilling, så det også kommer væksten og samfundsøkonomien mest muligt til gavn. Hver dag arbejder vi på at finde løsninger, der betyder, at vi kan det samme - og helst mere, men med færre ressourcer. Men vi vil også meget gerne arbejde for, at de danske ideer ikke kun kommer os til gavn på vores egne 43.000 kvadratkilometer. Vi vil arbejde for, at vores arbejde og løsninger skaber muligheder i resten af verden og vækst til Danmark.

I denne uge danner konferencen Green Growth Leaders rammen om, hvordan grøn vækst bliver en realitet fra San Francisco til Bangalore. Men hvis vi skal have det til at lykkes, må vi begynde med os selv. Derfor har vi tre punkter til inspiration for jer, når I skal omforme regeringsgrundlaget til konkret politik.

1. Innovation er gode ideer og kreative kræfter. De trives bedst, når rammerne er klare. Vi noterer os med glæde, at I vil sætte flere penge af til klima- og grøn energiteknologisk forskning. Det er et vigtigt afsæt for at få ideerne til at spire. Men lige så vigtigt er det, at vi ved, hvor mange penge, der bliver sat af, ikke bare til næste år, men en længere årrække ud i fremtiden. Vi har energiforskning i verdensklasse - og vi gør det ofte i samarbejde mellem offentlige og private virksomheder. Vi er europamestre i smart grid-udvikling. Vores energiforskning har udklækket nye virksomheder og teknologier. Vi er fortsat et must-see for samtlige energiturister i hele verden - selvom mange af løsningerne er skabt på fortidens politik.

Vi beværter især regerings- og erhvervs-delegationer fra Sydkorea, Kina, Japan og USA. De kommer bl.a. fordi de gerne vil lære af os - og fordi de gerne vil blive lige så gode som vi. Men allerhelst bedre. Derfor skal vi - når vi kridter skoene til det kapløb - sørge for, at forskningsmidler ikke bliver sat af for et år ad gangen, men at vi kender beløbene op mod fem år ud i fremtiden. Energiforskningsområdet må ikke være præget af stop-and-go-politik. Det er ren gift for erhvervslivets deltagelse i risikofyldte investeringer ikke at vide, om der også er politisk vilje til at satse også året efter.

2. Danmark er et land, der på en lang række områder har bevist, at vi er gode til at mødes på tværs af det offentlige og private og udvikle gode løsninger, der skaber nye muligheder. Energiforskningen er et område, hvor det offentlige-private samarbejde folder sig ud til noget meget værdifuldt for hele Danmark. Vi vil gerne støtte tanken i regeringsgrundlaget om, at et godt samarbejde mellem den offentlige sektor og private virksomheder driver innovation i både den offentlige og private sektor og er med til at bevare velfærden. Vi mener, at den gennemgribende grønne omstilling vil have endnu bedre kår, hvis den bliver forankret i et offentligt-privat grønt vækstråd. Et vækstråd, der ikke skal være en diskussionsklub for de gode hensigter, men et vækstråd, der får de gode ideer og som tør tage fat - også om de ømme tæer. Et grønt vækstråd skal på tværs af politiske skel og traditionelle brancheskel finde de realistiske svar på både økonomisk krise og klimakrise. Lad både den tunge industri og de virk-somheder, der lever af at skabe de grønne produkter og løsninger, sidde side om side ved bordet. Lad et grønt vækstråd være med til at inspirere fremtidens grønne politik. Og gør det til platform ved at løfte de danske ideer og løsninger ud til resten af verden. Det, mener vi, kan forankre den grønne omstilling bredt.

3. Regeringsgrundlaget lægger op til, at klimapolitikken skal gennemføres med en bred indsats på især energi, transport og landbrug. Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi bryder politiske siloer ned. For vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling uden politisk helhedstænkning. Transport, landbrug, it-industrien og energisektoren griber mere og mere ind i hinanden. Landbruget leverer brændsler til energiproduktionen og til vores biler. It-industrien leverer viden og højteknologiske løsninger, der skal give os mest gavn af de stigende mængder vindmøllestrøm. It bliver et centralt bindeled mellem vindmølleparker, elnettet og forbrugerne, der gerne vil finde en opladet elbil i carporten om morgenen. Energiselskaberne skal udskifte de fossile brændsler med vindkraft og biobrændsler, og vi skal ikke kun finde ud af, hvordan vi mere end fordobler vores vindkraftandel de næste ti år, men hvordan vi får størst mulig gavn af den grønne strøm i opvarmningen af vores huse og i vores biler.

Vores brug af energi skal blive endnu mere effektiv. Vi har et særdeles innovativt erhvervsliv i Danmark, der udvikler løsninger, og energiselskaberne er med til at realisere energibesparelser hos både virksomheder og i danske hjem. Men skal vi blive ved med det, skal vi kunne levere de biler, de brændsler, den teknologi, de kraftværker og de løsninger, som det hele kræver - skal fremtidens grønne politik være helhedstænkende.

Vi kan ikke længere tænke landbrugspolitik, energipolitik eller transportpolitik for sig. For vores løsninger griber ind i hinanden. Derfor vil vi appellere til, at den brede indsats betyder, at fremtidens skatte-, energi-, transport-, landbrugs-, vækst- og forskningspolitik griber ind i hinanden og med en incitaments struktur, der peger samme vej. Med en helhedsorienteret politik kan vi skabe et bæredygtigt, intelligent energisystem.

Det er tre simple bud på inspiration fra os til jer. Vi ved, der venter jer et stort arbejde, og vores tre bud giver ikke hele den grønne omstilling alene. Men vi tror på, at det er tre simple bud, der kan være med til at give os en god start på vej mod målet om grøn velfærd og vækst i Danmark.