Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Træt af politikernes populistiske spiral? Lad os gøre som i Singapore og Schweiz

Lilian Parker Kaule Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om en lille uge kulminerer de sidste ugers plakatophængning og uddeling af flyers i en kollektiv udlicitering af magt og indflydelse, når omkring 70 pct. af alle stemmeberettigede sætter deres kryds til kommunal- og regionsvalg. »Udlicitering af magt og indflydelse« klinger ikke umiddelbart så positivt, men i Danmark har vi nu engang valgt det repræsentative demokrati som styreform.

Langt de fleste af os danskere er da også opflasket til at ære og værne om netop denne styreform, og de fortabte sjæle, som skulle vove at kalde sig både danskere og ikke-demokrater, har vi omtrent lige så stor tillid til, som vi har til DSBs køreplan en tilfældig dag i november.

En uhensigtsmæssig effekt ved det repræsentative demokrati er den nedadgående populistiske spiral, som belønner vores politikere for at jagte det hurtige fix og symptombehandling på komplekse samfundsmæssige problemstillinger. Her under valgkampen kommer populismen til udtryk ved, at kandidater fra hele det politiske spekter har travlt med at konkurrere om at være den mest gavmilde. Det er en helt forståelig politisk mekanisme, men valgflæsk er ikke just det, som fører til langsigtede forbedringer af samfundet.

Udover problemerne med øget populisme, kan det betvivles, hvor repræsentativt vores repræsentative demokrati egentlig er. På papiret differentierer de forskellige partier sig (lidt) fra hinanden, men den realpolitiske virkelighed rundt om i landets byråd er ofte styret af blokpolitik og studehandler, som næppe fremgår af valgkampmaterialet. Sat på spidsen kommer de fleste vælgere til at sætte deres kryds i blinde – med mindre de over længere tid har fulgt deres parti lokalt og har et indgående kendskab til deres kandidat. Ydermere går der hele fire år, før vælgerne har mulighed for at korrigere en politiker på afveje, hvis de altså ikke når at gå af inden næste valg.

Mit bedste bud på en alternativ styreform ville være en blanding af det direkte demokrati, vi kender fra Schweiz og det singaporeanske teknokrati.

Den imponerende transformation, som Singapore har gennemgået de seneste 50 år, skyldes i høj grad, at en ambitiøs langsigtet plan er blevet ledet og implementeret af de bedste fagfolk på området. Det ville svare til, at vi i Danmark ikke kun nedsatte ekspertudvalg til at fremlægge planer og anbefalinger, men at vi rent faktisk også implementerede alle deres anbefalinger.

Fordelen ved et direkte demokrati fremgår klart og tydeligt i ordet direkte. Med et direkte demokrati behøver man ikke gætte sig til, hvad der er bedst for folket, da man spørger dem direkte. Det gør den pragmatiske politik mulig, uden at man behøver at krumme tæer over politikere, som prøver at presse en firkantet politik ned i en rund form.

De fleste mener, at det er en borgerpligt at stemme, men hvis du bor i København og føler behov for at række en langefinger til vor politiske elite, kan du altid følge Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholms råd og sætte dit kryds ved Anna Mee Allerslev.

Lilian Parker Kaule er cand.psych.aut.