Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Træk stikket og lad monarkiet uddø

Foto: Helga Theilgaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Majbritt Maria Nielsen havde forleden et indlæg her i Berlingske, hvor hun argumenterede for, hvorfor monarkiet bør afskaffes. Dermed beviste hun, at hun er en af de få, der tør bryde et af de bedst bevarede tabuer i samfundsdebatten.

For det er et tabu at være mod monarkiet. Hver eneste gang en debattør forsøger at stable en saglig debat på benene, bliver den sablet ned af de royalistiske disciple. Og det er et problem.

I et samfund med en ellers livlig samfundsdebat og en kritisk indstilling over for magteliten kan det kun undre, at monarkiet tilsyneladende klarer frisag og sjældent udsættes for kritik. Men det kan aldrig skade at tage diskussionen og rejse debatten, så længe den foregår på et sagligt og informeret plan.

Desværre er de argumenter, der gang på gang gentages af de royalistiske disciple uden hold i virkeligheden. Som Majbritt Maria Nielsen ganske rigtigt påpeger i sit indlæg, er de klassiske argumenter for monarkiet - f.eks. deres rolle som nationalt samlingspunkt, turistmagnet eller deres påståede positive indflydelse på betalingsbalancen - lige så forældede som monarkiet selv. Og hvad værre er, så er de fleste af den slags argumenter løse påstande, som det er svært at eftervise.

For mig at se er det på tide at trække stikket og lade monarkiet uddø. Det har mistet sin demokratiske relevans og er nu til dags uforeneligt med almindelige, danske værdier. Men ligesom med andre gamle ting, man engang var glad for, har monarkiet en enorm og irrationel affektionsværdi.

Derfor vil det også tage sin tid, før vi kan udråbe republikken Danmark. Og her bærer medierne en stor del af ansvaret for at få faciliteret en reel debat om monarkiet. Det er et ansvar, som de ikke lever op til. Men hvorfor er vi så bange for at stille kritiske spørgsmål til monarkiet?

Selvom medierne ikke nødvendigvis har en særlig republikansk agenda, eller måske endda det modsatte, har de en publicistisk forpligtelse til også at sikre en debat om monarkiet. Som det ser ud nu, bliver monarkiet ikke udsat for samme kritiske pressedækning som andre samfundsinstitutioner. Og dermed undlader medierne fuldstændigt at leve op til deres ansvar som den årvågne vagthund, som den fjerde statsmagt.

Der er behov for at sætte debatten om monarkiet fri, og her har medierne også et ansvar for at sikre debatten og en fair dækning af monarkiet. Det er på tide, at tabuet om monarkiet brydes. Uanset om vi skal afskaffe det eller ej, kan det aldrig skade at tage debatten og forholde os mere kritisk til monarkiet. Det eneste, der kan komme ud af det, er mere oplyste borgere. Og det kan næppe være andet end positivt.