Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Toppen er venstre, bunden er højre. De rige er venstre, de fattige højre

Læs mere
Fold sammen

Hvis der er noget i verden, der ikke forandrer sig, er det opdelingen i venstre og højre. Dette »noget« er en binær struktur. Den er hævet over tid og sted. Den afspejler ikke nogen virkelighed, men den sætter den. Vi strukturerer med den. Uden den ville verden være kaos. Hos Shakespeare lød det: »Take but degree away«… »and, hark, what discord follows«. Frit oversat: Hvis man fjerner strukturen, kommer kaos.

Journalisterne ville være fortabte, hvis de ikke kunne placere personer på den ene eller på den anden side. Det, som vi putter ind i strukturen, ændrer sig hele tiden, men ikke strukturen. Den er en evighedsø i tidernes strøm. Vi er alle strukturalister.

Hvor kommer strukturen fra? Den Franske Revolution. Det begyndte i Frankrig med dem, der sad højt (Montagnards) i rummet, og dem der sad nede (la Plaine) – bl.a. dem fra Gironde. Denne opdeling blev til republikanere og monarkister omkring 1830. Det er derfor, venstreorienterede er imod monarkiet. Det er de, fordi de sidder til venstre i Folketinget. Kommunisterne i DDR var til venstre, og det er de endnu. Nu hedder de Die Linke. Murens fald har ikke fået strukturen til at vakle. Højre kæmpede mod venstre i Polen under Den Kolde Krig. Højre vandt, men nu kæmper venstre mod højre i Polen. Tusk er venstre. Der findes ikke højresocialister. Stalin var venstre.

Hvad der er på den ene eller den anden side, betyder intet, det er alene strukturen, der gør. Vi deler op i rød og blå. På den ene side venner, på den anden side fjender. Osv.

Er Emmanuel Macron højre eller venstre? Man var forvirret i begyndelsen. Hverken højre eller venstre, sagde man om ham. Kaos lurede. Det var, som om strukturalismen ikke virkede. Heldigvis vidste alle, at Marine Le Pen er til højre, og så måtte Macron jo være til venstre. Og vips var socialisten Valls med på den side.

Strukturen har allerede struktureret det franske valg. Det er låst fast. Nu kan alle igen tale, som om intet var sket. Ordenen er genoprettet. Der er kun indsat nye værdier i den faste struktur. Macron tror ikke, der findes en fransk kultur, men mange kulturer i Frankrig. Det er venstre. Le Pen mener, der findes fransk kultur. Ud til højre. Det er slut med franske oste.

Strukturen er uændret, men hvem, der er til venstre og hvem til højre, er ændret. De højtsiddende »montagnarder« var fra Paris, og de var ekstremister. De andre fra landet var moderate. Det gentager sig i dag. At være fattig, arbejdsløs og dårligt uddannet og bosat på landet. Det er at være højreorienteret. At være velhavende, veluddannet og bosat i Paris. Det er at være til venstre. Den samme struktur genfinder vi andre steder.

De rige er venstre, og de fattige højre. Tænk på Danmark: Højesteretsdommere og bisper til venstre, og de dømte og den dumme menighed til højre. Gymnasielærere til venstre, førtidspensionisterne til højre. Journalister venstre, seerne højre. Sønderjyder højre, københavnere venstre. Det handler ikke om, hvad du tror, men om, hvor du bor. Toppen er venstre, bunden højre. Centrum er venstre, periferi højre.