Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

To europæiske sejre på en uge

Stine Bosse: »Det kan være svært at blive enige på tværs af landegrænser, specielt når de, som kritiserer EU-samarbejdets evne til at agere i krisetider, ofte er dem, som blokerer for, at den magt, der kræves for at kunne agere, faktisk bliver tildelt EU.«

Stine Bosse Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europæisk politik har fyldt meget i medierne over sommeren. Imidlertid er skildringen oftest centreret om kriser og nedture i det europæiske samarbejde – heriblandt flygtningekrisen og eurokrisen – blot for at nævne de seneste eksempler på mediernes vinkling.

Selv om medierne fokuserer på kriser, og på det seneste har spået splittelse og uro i unionen, har der faktisk været to store sejre, der bliver forsøgt præsenteret som kriser.

Det nylige parlamentsvalg i Grækenland var ikke blot en overbevisende sejr for Syriza, men i lige så høj grad en meget vigtig sejr for EU. Grækerne har med valget ikke blot sagt ja til Syriza som regeringsledende parti, men samtidig tilkendegivet en folkelig opbakning til den europæiske vej ud af krisen. Alexis Tsipras’ mandat indebærer ikke et græsk brud med Europa, men derimod et folkeligt ønske om yderligere forhandlinger og samarbejde med de internationale kreditorer og EU.

Grækenland viser altså med al ønskelig tydelighed, at landet bekender sig til Europa og vil tage del i det forpligtende fællesskab.

Ligeledes kan europæerne glæde sig over endnu en sejr i Bruxelles i sidste uge. Trods mediernes udlægning af forhandlingerne på flygtningeområdet som værende vestlig gennemtrumfning og grobund for oprør og splittelse i unionen, er det ligeledes værd at huske på, at det er lykkedes at opnå enighed for et stort flertal af EUs 28 justits- og indenrigsministre.

Det skal vi glæde os over, for det er endda på et område, som traditionelt set bliver opfattet som et særligt prekært emne, nemlig flygtningepolitik. Det er i sandhed et altafgørende skridt nærmere en fælles europæisk løsning på en flygtningesituation, der nødvendigvis må løses i fællesskab.

Sejrene skal vi huske på. For det kan være svært at blive enige på tværs af landegrænser, specielt når de, som kritiserer EU-samarbejdets evne til at agere i krisetider, ofte er dem, som blokerer for, at den magt, der kræves for at kunne agere, faktisk bliver tildelt EU.

Det kan nogle gange gøre det meget svært at tage hånd om de udfordringer, som vi står over for i Europa.

Der er fortsat store udfordringer at tage fat på for EU-landene. Men den forgangne uge har vist, at der kan træffes svære beslutninger til gavn for Europa og i det forpligtende fællesskabs ånd. Det bør vi glæde os over både som danskere og europæere.