Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tivolis kulturliv er Københavns kulturliv

Nikolaj Koppel Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tivoli har siden åbningen i 1843 været mere og andet end en forlystelseshave. Haven er også blandt hovedstadens vægtigste kulturelle aktører med tilbud, der både har bredde og dybde: teater, klassisk musik, internationale balletgæstespil, børneforestillinger og meget andet. Økonomisk smalhals er et tilbagevendende tema inden for de fleste områder af kulturen. Men i Tivoli gennemfører vi disse aktiviteter uden at koste kommune eller stat en krone.

Som kulturudbyder vil vi også gerne være noget for dem, der elsker rock- og popmusik. Derfor ønsker vi at skrue lidt op for lyden til ti af vores Fredagsrock-koncerter (fra 60 til 65 dB), så vi kommer tættere på de vilkår, der gælder for andre udendørs koncertsteder i byen, hvor man må spille højere.

Altså: lidt højere lyd til ti årlige koncerter til glæde for en halv million Fredagsrock-gæster – og til glæde for København som kulturby.

Det er der ca. 50 naboer, som er imod. Vi ønsker at have et godt forhold til vores naboer. Men man kan ikke forvente, at der i det inderste København omkring Tivoli, hvor lydbilledet i øvrigt også tæller konstante sirener fra Hovedbrandstationen og Politigården, skal være lige så stille som på en parcelhusvej i forstæderne.

Souschef på Berlingske Kultur, Lars Rix, sætter fredag fokus på vores lyd-ansøgning til kommunen. Rix nævner to løsninger, han mener kunne undersøges, så kommunen ikke skal vælge mellem naboerne og Tivoli.

Den ene løsning går på at vende Plæne-scenen, så man ikke spiller i retning af naboerne omkring Glyptoteket. Denne idé er faktisk undersøgt. Problemet er, at den ville medføre, at Glassalen skulle rives ned, hvilket i bedste fald kunne betegnes som arkitektonisk hærværk. Glassalen er skabt af Poul Henningsen og har samme status som et arkitektonisk Tivoli-ikon som Dahlerup og Petersens fredede Pantomimeteater fra 1874. Desuden ville en flytning af Plæne-scenen være et brud mod den eksisterende haveplan, som PH var med til at skabe i 1950erne.

Det andet forslag er at lave Plænen om til et amfiteater. Udfordringen her er, at et sådan teater ville stå helt uvirksomt resten af ugens dage. I dag valfarter gæster til Plænen med madkurv under armen. Enhver, der har besøgt Tivoli under Halloween og Jul i Tivoli ved, at Plænen også er et uundværligt midtpunkt i disse sæsoner. Tanken er god – men desværre ikke mulig.

Afgørelsen falder mandag på Københavns Rådhus. Det ser vi i Tivoli frem til, da vi faktisk har fremlagt et støjneutralt forslag, hvilket kort fortalt betyder, at vi reducerer vores nuværende mulighed for at affyre fyrværkeri med 75 procent. På den måde medfører en opfyldelse af vort ønske ikke mere støj til naboerne, tværtimod.

Vi vil fortsat tilbyde et kulturtilbud til en fair pris – Fredagsrock-koncerterne koster lidt over 12 kr., hvis man har sæsonkort og hører dem alle. Men vi skylder både musikere og ikke mindst de små 500.000 gæster en lidt bedre oplevelse. Afgørelsen ligger hos Københavns Kommune.