Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tilbagetogets åbne hjerter

Sørine Gotfredsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet tid til at overveje, hvad det vil sige at være progressiv. For nogle år siden gav svaret i brede kredse sig selv. Progressiv var den, der kritiserede den gamle nationale verdensorden og kæmpede for kulturel og religiøs mangfoldighed som fremtidig tilstand. Meget er i dag forandret, og man må midt i EU-krise og nye nationale bevægelser spørge sig selv, hvad der egentlig menes med det progressive og fremskridtsvenlige. Virkeligheden antyder, at visse ideer er slidt op, og de Radikales værdiordfører, Zenia Stampe, illustrerer dette som få. I et interview her i avisen udtalte hun forleden, at indvandring og integration ikke behøver at udgøre noget stort problem, hvis blot vi anerkender »pluralismen« som udgangspunkt. Netop den holdning blev engang set som særdeles progressiv, men i dag fremstår den hul. Udviklingen har vist, at pluralismen som ideologi langt hen ad vejen modsiger menneskenaturen, og insisterer man alligevel på at gennemtrumfe den, kan det skabe usikre tilstande.

Ikke mindst det nye syn på landegrænsers betydning, der nu vokser frem selv hos dem, som engang spåede deres endeligt i unionen, viser, at et særligt punkt er nået. Vi står ved en slags tilbagetog, der bringer tankerne hen på forfatteren Henrik Pontoppidan, som i 1904 i et brev til Edvard Brandes skrev: »Hvad jeg vil er snarere noget gammelt end noget nyt. Jeg var i sin Tid for ung til at komme med i Halvfjerdsernes Stormkolonner. Jeg har nu tænkt mig, at jeg kunne være brugbar ved Dækningen af Tilbagetoget.« Med »Halvfjerdsernes Stormkolonner« tænker Pon-toppidan på det moderne gennembrud i 1870erne, som foregik, da han var teenager, og som han aldrig helhjertet tog til sig. Pontoppidan ønskede med tilbagetoget at generobre den respekt for forankring og tradition, som det moderne gennembrud havde nedgjort, og denne erkendelse af at videreføre noget gammelt fremfor at hylde udhulingen af det, er lige så central for os i dag. Vor tids ideologiske stormkolonner har ført et langt intensivt opgør med folkelig og kulturel identitet, og nu er det os, der står over for et tilbagetog.

Derfor skal vi huske, at dette tilbagetog ikke er ensbetydende med resignation, skønt vi i høj grad er opdraget til at tænke sådan. Nej, snarere er det i dag en kvinde som Zenia Stampe, der repræsenterer det resignerede sind. Hun vil ikke erkende tidens problemer, men dyrker blot fortsat sin isme – pluralismen – som den sandhed, der i et kommende rige skal vende alt til det gode. Denne utopiske tænkning, der med socialdemokraten Dan Jørgensens rammende formulering foregår »på Månen«, har været med til at fremprovokere tilbagetoget. Som alle modreaktioner rummer også denne mindre fine træk, men som Henrik Pontoppidan, der i begyndelsen af 1900-tallet snarere ville noget gammelt end noget nyt, indser mange i dag, at noget skal fastholdes. Kulturen og samhørigheden, ja, men mere end det. For vi skal også bevare de åbne hjerter. Disse har haft et elendigt ry, siden de blev gjort til overskrift for Sveriges katastrofale indvandrerpolitik, men tilbagetoget handler om netop den forankring og begrænsning i et land, der hjælper vore hjerter til at forblive åbne. Derfor er tilbagetoget i sit inderste progressivt. Det værner om medmenneskeligheden.