Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Thorning som friskt EU-ansigt

»For udenlandske medier rapporterer, og dermed rapporter også hjemlige medier, at udenlandske medier rapporterer, at en vis dansk statsminister kunne blive bedt om at pakke kufferten og tage til Bruxelles.«

Bente Dalsbæk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der sidder fire mennesker i en robåd. Nej, ikke fire mand på en tømmerflåde. En båd. Og den ene er kvinde. Det er tunge folk, der er om bord på robåden: Cameron, Merkel, Rutte og Reinfeldt på en sejltur sammen på en sø ved den svenske statsministers sommerhus i Harpesund forleden dag. Et sødt og sommerligt billede af fire regeringsledere i samme båd.

Anledningen var officielt, at de herrer og den dame skulle diskutere europæisk jobskabelse og økonomisk opsving. Altså det dér med at være i samme båd. Men ganske givet også omfordelingen af EUs topposter. For udenlandske medier rapporterer, og dermed rapporter også hjemlige medier, at udenlandske medier rapporterer, at en vis dansk statsminister kunne blive bedt om at pakke kufferten og tage til Bruxelles.

Here we go again: Nu intensiveres den allerede igangværende, »jeg er ikke kandidat til en international post«-øvelsen. Som dengang Anders Fogh Rasmussen sagde det samme en milliard gange, mens han selvfølgelig var kandidat til en international toppost. Og fik den.

Læs også: Tysk avis: Merkel vil gøre Thorning til rådsformand

Sådan må det være. Der er nogle ting, statsministre gerne må undlade at delagtiggøre os andre i, før det rent faktisk sker, herunder hvornår der udskrives valg, og om man skifter job. Selv om man må sige, at mens Anders Fogh Rasmussen, sekunderet af Inger Støjberg, gentog den samme sætning igen og igen: »Jeg er ikke kandidat osv.«, så har Helle Thorning-Schmidt lavet ret mange flere kategoriske varianter over temaet. Som f.eks.: »Vi går til valg med mig som statsminister« og svaret bekræftende på, at det er »en garanti«. Ingen retorisk kattelem der. Men på vej ud til gaten er det nok ret ligegyldigt, hvad vi herhjemme synes om det.

For statsministeren har tilsyneladende udmærkede chancer, skal man tro blandt andet The Independent. Det skyldes hendes EU-baggrund (og fordi hun er personificeringen af Borgens heltinde, Birgitte Nyborg, lader de os vide!), men nok især fordi de tre herrer i førnævnte båd har mere end svært ved at acceptere kandidaten Juncker som formand for Europa-Kommissionen, hvilket bringer Angela Merkel i en svær situation. Merkel siges dog at være åben for et »friskt ansigt«. Som altså kunne være vores statsminister. Uanset om det er den ene eller anden post, der p.t. er i spil, som kan blive til et farvel til Det Store Hjørnekontor, vil vi nok engang som vælgere komme i en situation, hvor vi får en ny statsminister »tildelt«.

Læs også: Thorning: Danmark skal ind i kernen af EU

Det kan vel være hip som hap, det er jo (et af) regeringspartierne eller regeringens parlamentariske grundlag, flertallet af vælgerne har stemt på. Og dog. Det er vel en tanke værd, at flertallet et eller andet sted også har lagt stemmer til præcis den statsministerkandidat, som netop har stået næse til næse i diverse valgdebatter med den anden statsministerkandidat, som i øvrigt også fik kastet nøglerne i skødet, da Anders Fogh Rasmussen trak i NATO-uniformen. Posterne skal være fordelt om mindre end en måned. Men selvfølgelig: En rask valgkamp nu med et Venstre i krig med sig selv, og så går vi skam til valg med Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Præcis som hun har sagt. Så kan der jo altid pakkes kufferter bagefter.