Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Terrorlov med udløbsdato

»Da den moderne terror ramte os for snart 15 år siden, forskubbede balancen sig. Mærkbart. Som et pendul. Fra én yderlighed til en anden.»

Jesper Beinov, kultur-, debat- og navneredaktør Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Utrygheden løber som en understrøm gennem de europæiske samfund. Ovenpå flygtninge- og migrantkrisen forstærker de seneste terroranslag og optrævlinger af terrorceller det pres på retsstaten, der i forvejen er massivt. Men selv om vi skal slå hårdt ned på fjender af det åbne samfund, er der fortsat brug for en ordentlig afvejning af frihed over for tryghed og behovet for sikkerhed.

Stærkere midler skal til i hårde tider, men der bør også kunne skrues ned igen. Derfor bør terrorlovgivning udstyres med udløbsdato, så politikerne løbende må overveje, om midler og mål hænger sammen.

Nyhedsoverblik - Terror i Paris

Ingen har formuleret det bedre end George Orwell (1903-50): »Vi sover kun fredeligt i vores senge om natten, fordi barske mænd er beredt til at benytte magt på vores vegne.« Der er brug for selvforsvar og for vilje til at værne fundamentet under demokratierne.

Men det er samtidig uhyre komplekst: De, der vil os det ondt, står nemlig klar til at udnytte vores svaghed. Ligesom de vil udnytte situationen i deres hadpropaganda, hvis vi griber til for voldsomme midler. Demokratiet er under angreb, uanset hvad der gøres.

Dermed er der også gode grunde til, at de åbne samfund tager debatten, hver gang vores fundament vakler under os – læs: Hver gang terroren rammer, og der råbes på stramninger. Da den moderne terror ramte os for snart 15 år siden, forskubbede balancen sig. Mærkbart. Som et pendul. Fra én yderlighed til en anden. Hensynet til sikkerheden trumfede alt. Og det blev betragtet som blødagtigt at henvise til retssikkerhed.

Misforstå mig ikke. For mig at se var Terrorpakke 1 og 2 nødvendige. Efter at København blev ramt tidligere på året, fik vi endnu en række hasteinitiativer, som senest er blevet suppleret ved det fireårige politiforlig tidligere på måneden. Reelt har vi dermed fået en terrorpakke 3. Som også er aldeles nødvendig. Heri indgår nye operationscentre, bedre materiel og personbeskyttelse, men også styrkede muligheder for digital overvågning.

Til gengæld tror jeg, at der helt generelt er brug for at kigge nøje efter, om vi ikke på udvalgte områder bør sætte udløbsdato på lovgivningen, så der løbende sker en aktiv stillingtagen til, om vi ønsker så drakonisk lovgivning. Det er i det lys virkelig positivt med udløbsdatoen i 2019 for visse af de opstramninger i udlændingeloven, der er til lynbehandling lige nu. Hvorfor ikke gøre det i dele af terrorbekæmpelsen?

En borgerlig regering, der er optaget af retssikkerheden, bør tillige løbende overveje, om vi har den rette balance, når det gælder terrorlovgivningens bestemmelser om generel overvågning af persondata og almindelige borgeres ret til privatliv.

Vi har fået en justitsminister i Søren Pind, som om nogen evner at tænke principielt. Pind er simpelthen klar i pæren, han må være manden, der kan ramme den rette balance, så hensynet til almenhedens ret til privatlivsfred sikres.

Uden vilje til håndfast terrorbekæmpelse går det ikke. Men det gør det heller ikke uden at holde balancen.