Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Terrorister har erklæret os krig - og de skal have et svar

Byline af Henrik Dahl. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg tror, det allerede begyndte efter terrorangrebet i Berlin kort før jul. Men det er helt åbenbart nu: Islamistiske terrorangreb er blevet integreret i den vesteuropæiske livsform.

Det betyder ikke, at flertalskulturen accepterer angrebene. Men der finder efterhånden så mange sted, at de nye mentalt arkiveres med de gamle, velanalyserede. Radikaliseret mand fra »the greater Middle East« (vi må snart finde et passende, dansk navn til dette. Indtil videre skriver jeg blot GME) overfalder uskyldige vesteuropæere.

Et vist antal af disse afgår ved døden. Politiet foretager diverse arrestationer i sympatisørsumpen. Men der kommer hverken en afslutning eller en forløsning. Sikkerhedsforanstaltningerne skærpes for en tid. Særligt stædige kulturradikale fastslår, at det intet har med noget at gøre. Men ingen uden for deres nærmeste kreds gider høre på dem længere. Tror de efterhånden selv på det, de siger?

En række stater og grupperinger i GME har erklæret den vestlige livsform krig. Det skyldes ikke noget konkret, nogen har gjort forkert. For ligegyldigt hvilken politik, det enkelte land har ført – om den har været imødekommende eller ikke; om den har været økonomisk rundhåndet eller ikke – er der nøjagtig de samme problemer med militante mennesker fra GME.

Krigserklæringen stammer fra noget så enkelt og væsentligt, som at den vestlige livsform står for det modsatte af det, staterne og grupperingerne fra GME står for. Hos os er der frihed og lighed. Oplysning og sekularisme. De ønsker ufrihed og ulighed. Dogmatisme og religiøs underkastelse. Herom drejer sig den strid, vi er blevet kastet ind i.

Er det et gode eller det modsatte, at vi – nogle frivilligt, nogle ufrivilligt – er begyndt at se et mønster? For uden mønstergenkendelse ville vi jo ikke være i stand til at sige: »Nok et islamistisk terrorangreb.«

Naturligvis er det et problem, at disse angreb finder sted. Uskyldige mennesker kommer af dage, og folk er mere bekymrede for at benytte sig af deres borgerrettigheder, end de burde være. Men det er et gode i den forstand, at mønstergenkendelsen også kan siges at være en slags konklusion: Vi har modtaget en (uformel) krigserklæring. Den må vi svare på.

Svaret må for det første være en forsikring til alle borgere. Danmark og de øvrige, vesteuropæiske lande er stater, der bygger på frihed og lighed. Oplysning og sekularisme. Det står ikke til diskussion – og enhver, der med vold forsøger at udvirke en ændring af denne ordning på tingene, er derfor en fjende af staten. Som sådanne skal fjender af staten nedkæmpes (med proportionalitet og mådehold, naturligvis). Det har vi faktisk ret til – selv inden for rammerne af de konventioner, der så ofte skaber splittelse og frustration i den offentlige debat.

Selvom det er trist, at evnen til mønstergenkendelse til sidst har sat sig igennem, har det altså også gevinster for erkendelsen, vi skal være glade for.

Henrik Dahl er sociolog, forfatter og MF (LA).