Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Terror – made in Denmark

»Jeg spørger bare, om vi midt i dette ikke glemmer, at manden var dansk. Ja, og muslim - men først og fremmest dansk. Født i Vordingborg.«

»JEG SPØRGER bare, om vi midt i dette ikke glemmer, at manden var dansk. Ja, og muslim - men først og fremmest dansk. Født i Vordingborg. Jeg spørger bare, om af-radikalisering af unge mænd i fængslerne ikke bare er alt for sent – når det kunne være begyndt længe før i en 22-årigs så korte liv,« skriver Jon Stephensen (tv). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under oprydning fandt jeg forleden et billede af mig selv som lille. Det er sommer. Jeg er iført badebukser af frotté. Turkise med orange elastikkant og jeg er lyshåret på kodacrome papirbilledet. På Facebook har en pige lagt et foto op af sig selv og sin far i gang med at få en drage til at flyve. Far med kassebukser og Steve McQueen solbrille – vi er i 1983. Begge billeder oser af tryghed og ubekymret uskyld. Det er lang tid siden. 1983 – dengang, der stadig stod: Made in Denmark på en Myre-stol, et B&O-TV, i ryggen på vores tøj – ja, på alt alt det, der i dag bliver produceret i Østeuropa, Mellemøsten, Indien eller Kina. 30 år og verden er forandret.

I lørdags begik en 22-årig mand født og opvokset i Danmark en skændig handling – et skændigt terrorangreb. Terror – made in Denmark.

Hvor ville det betyde meget for mig, hvis bare én af den endeløse række af politikere, der siger, at »lyset vinder over mørket« og at »vi skal stå sammen«, fortæller mig, hvad de har tænkt sig at gøre ved det faktum, at en dansk mand i et land, hvor man kan leve i frihed, sikkerhed og tænke frit, vælger at dø i Allahs navn.

Svaret kom måske forleden. En anti-terrorpakke til en milliard kroner til politi og efterretningstjenesten. Til flere agenter, bedre it-analyse, mere mandskab og øget overvågning – overvågning på kant med det lovlige og uden retskendelse.

»Vi vil beskytte vores land og leve trygt,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt under fremlæggelsen af pakken.

Hvem kan være uenig i det? At leve trygt. Men er det måden? Er det måden, at vi overvåger os ud over grænsen for, hvad vores demokratiske rettigheder og demokrati kan bære? Og hjælper det, eller bliver det skruen uden ende?

Lige nu sættes alt hårdt mod hårdt og ingen politikere tør ryste på hånden – eller sige noget andet. Dertil er folkestemningen alt for oppisket og vred – og forståeligt nok.

MEN JEG SPØRGER bare, om vi midt i dette ikke glemmer, at manden var dansk. Ja, og muslim - men først og fremmest dansk. Født i Vordingborg. Jeg spørger bare, om af-radikalisering af unge mænd i fængslerne ikke bare er alt for sent – når det kunne være begyndt længe før i en 22-årigs så korte liv.

Gerningsmanden havde ikke modtaget sin træning i brugen af våben, vold og voldelig radikalisering i Syrien, men i velfærdsstaten Danmarks udsatte boligområder og gennem de kriminelle grupperinger, der ofte findes her. En forrået subkultur.

Det var ikke samfundets skyld, det der skete så tragisk sidste weekend. Men jeg tænker på, hvor meget man kunne nå indtil for én milliard kroner i de kvarterer, hvor en gruppe af de svageste unge er et alt for let bytte for kriminelle bander og religiøs vanvids-propaganda. Hvorfor griber vi ikke ind her, opfanger og ændrer de unges adfærd, fremfor at vente, til de sidder i fængslerne – og sikkert slet ikke kan nås længere.

HVORFOR GØR VI ikke det til den danske model? Terrorbekæmpelse – made in Denmark. Terrorbekæmpelse, der gennem uddannelse, job og troen på en fremtid forandrer potentielle terrorister til demokratiske borgere – og vi igen alle kan leve i tryghed med hinanden.