Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Terror forebygges ikke ved at spærre Strøget af, men ved kontrol af grænserne

»Jeg er udmærket klar over, at der er stor sandsynlighed for, at folk, der er interesseret i at udføre terror i Danmark, allerede befinder sig i landet, men det burde ikke hindre os i at begrænse tilgangen af endnu flere af den slags.«

Forleden blev Stockholm ramt af et terrorangreb, da en mand kørte en lastbil ind i en gruppe mennesker i hjertet af byen. Et af dødsofrene blev kun 11 år.

Da jeg modtog nyheden, fik jeg den samme følelse i maven, som da jeg hørte om angrebet ved Krudttønden. Det var uvirkeligt, og det var så forbandet tæt på.

Det er en naturlig reaktion. Tusind tanker kører gennem ens hoved, og man bliver ramt af sorg, frygt og vrede på samme tid. Og så slår man løs på Facebook. Eller det gjorde jeg i hvert fald.

Jeg gik i gang med at slette folk fra min Facebook, der jublede over de blåøjede svenskere, og som mente, at »så kan de lære det«. Det var noget af det mest afstumpede, jeg længe havde læst, så min første reaktion var, at jeg ikke vil have nogen forbindelse til de mennesker. Ikke engang elektronisk.

Dernæst kommer opslag med kritik af og forventninger til danske politikere, hvilket så vækker en standardreaktion: Hvad er din løsning? Det er det obligatoriske spørgsmål, der bliver stillet, hver gang man konfronterer en politiker med, at de ikke gør det godt nok på Borgen, når det kommer til sikkerhed og tryghed af den danske borger. Et spørgsmål jeg ikke er blevet valgt til at besvare, men jeg gør det gerne, siden jeg ofte kritiserer de beslutninger eller mangel på samme, der bliver taget på Christiansborg.

Begræns tilgangen

I stedet for at bygge volde omkring Christiansborg – og kalde folk, der finder det usmageligt og ubegavet, som en Folketingspolitiker gjorde på min væg – og spærre Strøget og andre gågader af for varelevering til butikkerne, kunne man eksempelvis indføre kontrol over, hvem der kommer ind og ud af landet. Jeg er udmærket klar over, at der er stor sandsynlighed for, at folk, der er interesseret i at udføre terror i Danmark, allerede befinder sig i landet, men det burde ikke hindre os i at begrænse tilgangen af endnu flere af den slags.

Historien har vist, at både Syrienkrigere og de islamiske terrorister, der har udført angreb i Europa, inklusiv Omar Hussein, alle har haft deres gang i nogle bestemte, radikale muslimske miljøer og nøglespillere i disse: Rabiate moskeer (Grimhøjmoskeen for eksempel), fængselsimamer, prædikanter, der støtter sharia og khalifater og opfordrer til drab og jihad. Vi kunne eksempelvis starte med at bryde samarbejdet med disse og stoppe med at støtte deres virke med danske skattekroner, hvis der er alt for stor berøringsangst for at tage den helt store kamp og hindre dem i at blive ved med at gemme sig bag ytrings- og religionsfrihed.

Man sender et helt forkert signal, når man på den ene side omringer sin egen arbejdsplads med volde og maksimal sikkerhed, mens man på den anden side åbner grænserne på vid gab og ikke blot tillader, men også med danske borgeres skattepenge finansierer de kræfter, som direkte eller indirekte støtter terrorangreb mod de samme danskere.