Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tavsheden om Christiania

Gud og Fanden.

Kathrine Lilleør, sognepræst, ph.d. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nogle rigtig søde lyshårede børn, du har. Ved de, hvad mor render rundt og laver? Sådan lød spørgsmålet denne sommer til en kvindelig betjent fra Task Force Pusherstreet på en hjemmesidevideo, hvor betjentens navn og adresse også fremgik. Hjemmesidens formål er »at udpege og identificere mennesker, der dagligt chikanerer og blufærdighedskrænker på og omkring Christiania«.

Hvis man ønsker indblik i, hvad Task Force Pusherstreet »render rundt og laver«, kan man ved et par klik se den video, der viser unge vrede mænd, som kaster brosten under den store politiaktion 17. juni i år. 37 hashboder blev fjernet i Pusherstreet, men politiet blev samtidig overdænget med blandt andet sten, flasker og jernkæder. Flere betjente blev såret, og politiet valgte efterfølgende at offentliggøre billeder af overfaldsmændene.

En særlig voldsom sommer på Pusherstreet, der nok kunne fortjene en opsamlende artikel. Men at prioritere andre artikler er enhver indlandsredaktions gode ret. Dagbladet Information har imidlertid fundet en tredje mulighed. I torsdags bragte man således med forsidehenvisning og dobbeltopslagsartikel inde i avisen følgende overskrift: »Advokat: Problematisk når politiet afviser at blive filmet«. Stort billede pryder artiklen af to tapre christianitter fra dokumentargruppen Cadok, der med kameraer i hånd står klar på slaget 7 hver morgen for at dokumentere politiets aktioner på Christiania.

Men ofte forhindres de af politiet i at filme. Forsvarsadvokat Thorkild Høyer bakker op, idet han mener, at »politiets modstand mod Cadoks arbejde kan skyldes, at politiet – fejlagtigt – mener, at christianitter ikke har samme rettigheder som andre borgere i samfundet«.

Den generalisering af den samlede politistyrke skal nok skaffe forsvarsadvokaten kunder i butikken. Information lægger beredvilligt pen til både ham og de vrede Cadok-christianitter, der bliver forhindret i at dokumentere politiets unødvendige vold. Så langt, så udmærket, hvis det kun var halvdelen af artiklen i Information. Først den ene part – derpå den anden part. Det normale kritiske journalistiske princip. Men nej. Her slutter artiklen. Ikke et ord om chikane af politifolk. Ikke et ord om 17. juni. Og slet ikke et ord om hjemmesider, der udstiller navngivne politifolk, offentliggør deres adresser og familieforhold.

Man skal læse andre medier end Information for at vide, at forholdene for politiet på Christiania er ganske særligt foruroligende netop nu, og at der er usædvanligt gode grunde til, at politifolk nødig vil fotograferes.

Selvfølgelig er det uholdbart, hvis politiet vægrer sig mod fotografering. Men hvis ansvar er det, at forholdene på Christiania er blevet så ekstreme? Er det politiets? Eller er det faktisk christianitternes egen? Fordi de til enhver tid hellere vil gøre politiet end de kriminelle til fjenden.

Om jeg fatter, at Christiania vedbliver med at være hippie-chic i vide kredse uanset, hvor mange politifolk, der bliver ramt af brosten. For nogle er Christiania bare ukritisk cool. Altid. Punktum. I dagbladet Information, kan man læse, hvordan.