Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tante Berling i lyserøde strømper

Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Jeg bliver lidt blød om hjertet når jeg forestiller mig go’e gamle tante Berling trisse op og ned ad Pilestræde, som hun nu har gjort i uminde­lige tider. Nu om dage oven i købet iført lyserøde strømper, man skal jo følge med tiden. Men også lidt vemodig, måske også lidt træt i benene og forvirret over tidens tænder, der napper hende overalt. Det er ikke så nemt at være papiravis i dag som i de gode gamle dage. Tror jeg, hun tænker.

Og ret har hun jo, gamle fru Berling. Omringet af avisdød, selv mærkbart mærket af frafald, som gamle mennesker jo naturligt oplever, men de unge, hvor bli’r de af?

Lytter så til de unge og yngre i familien: Fornyelse, fornyelse, nye medier, vi må følge med. Så nikker hun, og følger med, men det virker ikke, som om hun stadig er helt overbevist om de mirakuløse virkninger, som de nye tiltag skulle få. Bevares, det ser flot ud, meget flot, med fokus på de stati­­stiske segmenter, der stadig læser avisen. Derfor de lyserøde strømper, som hun bærer i al ærbarhed.

Ind imellem tror jeg, at hun i sit lønkammer tænker, at Pilestræde jo kun er et stræde, men trods alt er der ikke så langt til alt i den store by, hun altid har boet i, og det bliver jo beskrevet på bedste vis i hendes avis, føler hun.

Bevares, hun har da sandelig også folk, der er født i både Skive og Esbjerg til at se verden fra det udkigstårn, der titter op fra Pile­stræde. Så vi er da en landsdækkende avis? Eller hvad?

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Men tvivlen nager stadig. Hendes gamle rival på Rådhuspladsen, Politiken, der engang kunne læses af folk i hele landet, uden at nogen rynkede på næsen af det, har jo nu reduceret sig til en lokalavis på linje med Villabyerne og betjener små tidslommer af hengemte venstresnoede københavnske kvarterer. Det er længe siden, jeg har set Politiken i Struer, men det er nu heller ikke hver dag, jeg kommer der.

Måske tænker hun: Er vi mon selv på vej derhen, er vi på vej til at blive talerør for lokale minoriteter, der er komplet uinteressante for folk uden for Valby Bakke?

Lidt distræt bladrer Tante Berling i et tillæg med navnet AOK og ser i et splitsekund, at det vist er dybt uinteressant for andre end den del af befolkningen, der bor dér. Måske skulle vi lave noget, der kunne hedde AOD, Alt om Danmark – ikke bare sende folk ud til disse dele af landet og fortælle om det, der sker der, ikke som var det Nigeria eller Langtbortistan, men som det, det er, et lille bitte land med knap seks millioner mennesker. Være til stede, nok ikke som Juelsminde­Bladet, men som den storavis, man gerne vil være.

Så tror jeg, gamle fru Berling smiler, løfter måske hånden til et håbefuldt farvel til den nekrolog, hun så længe har frygtet måtte komme.