Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tak til østarbejderne

Når det gælder hårdtarbejdende polakker og rumænere er den yderste venstrefløj og den yderste højrefløj forenet om det samme mål: Send dem hjem! Man er kun venligt stemt, når det gælder danskere (og eventuelt muslimer, hvis man er venstreorienteret) – østeuropæerne, som er vores naboer og som blot forsøger at arbejde sig til en bedre tilværelse, skal bare holde sig væk.

Amalie Lyhne: »Kritikerne har jo ret i, at polakker og rumænere er villige til at arbejde for en lavere løn end danskere, og at de derfor kan udkonkurrere danske jobsøgende på lønnen. På den anden side er det tvivlsomt, om der overhovedet er danskere, der ønsker de job, som østarbejderne besætter.« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For en gang skyld var der forleden en ubetinget god nyhed blandt de mange dårlige: I de sidste tre år er der kommet 52.350 flere personer i arbejde, kunne Berlingske Business’ rapportere. Helst skulle det naturligvis være endnu flere, men retningen er bestemt den helt rigtige.

Af de 52.350 personer er næsten syv ud af ti østarbejdere. De fleste kommer fra Polen og Rumænien og arbejder inden for industrien, i rengøringsbranchen, på byggepladser og på hoteller og restauranter. De bidrager dermed til dynamikken og indtjeningen i dansk erhvervsliv og er på den måde til stor gavn for Danmark.

Alligevel blev nyheden straks problematiseret. For burde alle disse job ikke være gået til danskere? Er østarbejderne ikke nogle forbandede løntrykkere? Er arbejdskraftens frie bevægelighed ikke bare endnu et EU-skabt monster?

Det er en kompleks diskussion, og kritikerne har jo ret i, at polakker og rumænere er villige til at arbejde for en lavere løn end danskere, og at de derfor kan udkonkurrere danske jobsøgende på lønnen. På den anden side er det tvivlsomt, om der overhovedet er danskere, der ønsker de job, som østarbejderne besætter.

Alt tyder nemlig på, at mange danske virksomheder ville have meget svært ved at besætte deres stillinger, hvis det ikke var for østarbejderne. Særligt repræsentanter fra rengøringsbranchen, gartnerierne og hotel- og restaurationsbranchen har længe fortalt, at det er stort set umuligt at få danskere til at stå op hver dag kl. 5 om morgenen og finde moppen, lugejernet eller karkluden frem, og at de derfor er helt afhængige af udenlandsk arbejdskraft. Hvis virksomhederne mangler arbejdskraft, går det ud over os alle sammen, fordi samfundet dermed går glip af produktion, vækst og udvikling.

I et økonomisk-rationelt perspektiv er der altså ingen tvivl om, at vi bør takke østarbejderne for deres indsats i Danmark.

Og så er der også det moralske aspekt. Diskussionen om østarbejderne udstiller, hvor kort solidariteten egentlig rækker – og da især hos dem, der ellers bryster sig af at være mere solidariske end andre.

Østarbejderne er nemlig venstrefløjens muslimer: Dem, man har carte blance til at tale grimt om.

Når det gælder hårdtarbejdende polakker og rumænere er den yderste venstrefløj og den yderste højrefløj forenet om det samme mål: Send dem hjem!

Man er kun venligt stemt, når det gælder danskere (og eventuelt muslimer, hvis man er venstreorienteret) – østeuropæerne, som er vores naboer og som blot forsøger at arbejde sig til en bedre tilværelse, skal bare holde sig væk.

Det er usolidarisk. Og det er også dumt, for globaliseringen og arbejdskraftens frie bevægelighed gavner os alle sammen på sigt. Det har vi for eksempel set, når virksomhederne flytter produktionen til udlandet: Hvad der umiddelbart ligner tab af danske arbejdspladser, ender ofte i mere uddannelse og bedre job for de danske arbejdstagere, som i første omgang blev udkonkurreret.

Det er et ubetinget gode, at flere personer kommer i arbejde i Danmark – uanset om de er danskere, rumænere, polakker eller syrere.