Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tak til Læger for aktiv Dødshjælp

Vi må i samfundet hilse initiativet fra Læger for aktiv Dødshjælp velkommen. Mennesker, der lider, skal have lov til at komme herfra på en værdig måde. Etisk Råd, Lægeforeningen og bl.a. gruppen »Ikke Død Endnu« er imod aktiv dødshjælp ud fra det argument, at det kunne få mennesker til at føle sig presset til at afslutte livet, før de er parat til det.

Men vi må skelne mellem det at føle sig som en belastning og for dyr for samfundet, og det som aktiv dødshjælp er rettet mod, nemlig de lidende, der selv ønsker at få afsluttet livet. I stedet for at fastholde en automatisk modstand mod aktiv dødshjælp, der i sin rigiditet kommer til at fremstå som inhuman, må vi fortsætte den væsentlige debat om spørgsmålet og blive bedre til at udvikle redskaber og holdninger, der sikrer, at vi er i stand til at skelne mellem der, hvor det skal være lovligt at anvende aktiv dødshjælp og der, hvor det absolut ikke skal.

Ulejliger man sig ind på Læger for aktiv Dødshjælps hjemmeside, vil man opdage, at de netop bidrager væsentligt til denne debat. Så i stedet for at forfølge lægerne, eventuelt ad rettens vej, skal vi bruge deres initiativ til at udvikle en etisk forsvarlig aktiv dødshjælp. Som samfund skylder vi dette over for alle lidende og til beroligelse for alle, der frygter at komme i en situation, hvor ens lidelser overskygger enhver livskraft.

Tak til den modige læge fra Læger for aktiv Dødshjælp, der er stået frem og nu risikerer retsforfølgelse. Som samfund skyder vi budbringeren af en væsentlig problematik i stedet for at forholde os til den og finde en god løsning.

Bente Lindhardt, Egholmvej 31, 2720 Vanløse.